Zöld esküvő: fenntarthatóság az esküvőn is!

Ahhoz, hogy örök életedre csodálatos élményt jelentsen az esküvőd, nem kell feltétlen pazarló megoldásokat alkalmaznod a ceremónián és az azt követő fogadáson . A legfontosabb, hogy minden döntésedben legyél tudatos. Ha valamit megvásárolsz, megszervezel, tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban szükség van erre? Ha igen, nem lenne ennél fenntarthatóbb módja a beszerzésének?  Ezúttal arra mutatok pár példát, hogyan tudsz zöld esküvő szervezésében gondolkodni. 

Két csoportra osztottam a friss tanácsaimat: a vendégekhez kötődő fenntartható megoldásokra és a te örömödre beszerzendőkre. 

Az esküvő a pároddal való egybekelésed, és nem a rongyrázás ünnepe! 

A vendégeknek is tudniuk kell ezt, és tekintettel lenni rá.  Éppen ezért nem szükséges csiricsáré meghívót nyomtatnod, elég lehet egy frappáns online meghívás a részükre - arról nem is beszélve, hogy úgy könnyebben jelezhetik vissza a részvételüket. Ha már eljöttek az esküvőre, érdemes a helyszíneket - mind a ceremóniáét, mind a fogadásét - úgy kiválasztani, hogy ne kelljen mindenkinek sok száz  kilométert utaznia. 

Nem csak a felesleges benzinhasználaton, de a feleslegesen óceánokon át szállított ételeken is érdemes spórolnod egy zöld esküvő esetén.  Érdemes az évszaknak vagy szezonnak megfelelő, lehetőleg helyi alapanyagokból elkészíttetned a vacsora fogásait! A minőség mellett a mennyiség is megfontolandó: felesleges kétszer annyi ételt rendelni, mint amennyi várhatóan elfogy. 

A dekor és a ruha rólad szól, de ezek is lehetnek fenntarthatók!

Ha valamin nem szokás spórolni egy esküvőn, az a menyasszonyi ruha.  Nem kell rossz kompromisszumot kötnöd, de érdemes megfontolnod azt, honnan szerzed be a ruhádat.  Egy rokon ruháját átalakítva, egy használtan vett, de az ízlésed szerint kissé átszabott darab ugyanúgy lehet egyedi, emlékezetesen gyönyörű megoldás , mint egy újonnan vett.  Épp csak az előbbi egy jóval fenntarthatóbb megoldás. 

A dekorációra is minden menyasszonynak megvan a maga víziója.  Vannak esküvői stílusok, amelyekhez kifejezetten a fenntarthatóság passzol.  Például egy vintage esküvőhöz vásárolhatsz dekorációt bolhapiacon, virágokat cserepestül szerezhetsz be díszítésnek, amelyeket nap végén a násznép búcsúajándékként hazavihet .  Csak a fantáziád szab határt annak, hogy mi mindent hasznosíthatsz az esküvőd alatt! 

Azt már talán mondanom sem kell, hogy amiket mindenáron el kell kerülnöd, azok az egyszerhasználatos műanyagok és eldobható kellékek.  Felesleges szemét termelése helyett rendelj olyan helyről ételt és italt, ahol mellőzik az ilyesmit! Ne feledd, a zöld esküvő akkor jó, ha nem megy az álmaid rovására, de mellette csökkenti a rendezvény környezeti terhelését!