Ceremóniamester árak

Milyen áron dolgozik a ceremóniamester?

Egy esküvő költségvetésének tervezésekor fontos szempont valamennyi szolgáltató, így a ceremóniamester díja is központi kérdés. De mennyiben érdemes gondolkodnunk, illetve mit kapunk a pénzünkért?

Ki is pontosan a ceremóniamester?

A legpontosabban talán úgy lehet meghatározni a ceremóniamester fogalmát, szerepét, ha összehasonlítjuk a vőfélyével. A vőfély a hagyományosabb esküvők vezére: népviseletbe öltözik, verset mond. Sokat szerepel önállóan, több játékba is belevág, többször megmozgatja a vőlegényt és a menyasszonyt is. A ceremóniamester inkább azoknak a pároknak az embere, akik egyfajta menedzsertípusú szakembert keresnek, aki a visszafogottabb, modernebb stílust képviseli. Nem hord népviseletet, öltönyben dolgozik, nincs kalapja, nem beszél rímekben.

Folyamatosan kapcsolatot tart a szolgáltatókkal, a háttérből irányít. Forgatókönyvet készít, amit egyeztet minden szereplővel. Természetesen szerepel is, a pár kérésének megfelelően játszik akár hagyományos játékokat. De nincs annyira előtérben, mint a vőfély.

„Mennyibe fog kerülni?” – ez természetesen minden szolgáltató kiválasztása előtt fontos szempont, hiszen esküvőt szervezni nem olcsó mulatság. Mielőtt konkrétan rátérnénk az árakra, fontos megjegyeznünk, hogy szerintünk a ceremóniamester elengedhetetlen szereplője egy esküvőnek.

A ceremóniamester feladata

Ez az a feladat, amit nem szabad a vicces haverra, vagy a tanár rokonra bízni, csak ezért, mert ő sokat szerepel emberek előtt. Ez egy teljesen más élethelyzet, tudni kell „vezényelni”, mindenkivel meg kell találni a közös hangot, de ami a legfontosabb: tudni kell kezelni a váratlan helyzeteket. Márpedig minden esküvőn előfordulnak váratlan szituációk, amiket a ceremóniamesternek kell megoldania. Ezek legtöbbször határozott fellépést, humort, gyorsaságot, de leginkább rutint kívánnak meg.

Hiába egy jól szituált unokatestvér, sokszor az egész esküvő kárát láthatja, ha nem megfelelő kezekbe kerül az irányítás. Igaz ugyanakkor az is, hogy az elmúlt években elözönlötték a piacot a könnyű megélhetésben bízó, a munkát nem elég komolyan vevő ceremóniamesterek, akik könnyedén tönkre tudják tenni az ifjú pár nagy napját.

A ceremóniamester díja

Hogy rátérjünk a konkrét összegre, a legfrissebb statisztikák szerint egy ceremóniamester díja körülbelül 130 ezer forintnál kezdődik és 280 ezernél áll meg. Aki ennél olcsóbban dolgozik, attól senki se várjon valódi színvonalat. Aki ennél drágább, az szerintünk etikátlanul képez árat. Ez nem csak etikátlan, de tiszteletlen magatartás is.

A ceremóniamester természetesen nem csak az esküvő napján dolgozik: előtte többször találkozik a párral, forgatókönyvet ír, egyeztet a szolgáltatókkal. Beszédre készül, tanácsot ad, és még sorolhatnánk. Ennél magasabb összeg ugyanakkor nem indokolt.

A valódi szakembert úgy ismered meg, ha személyesen találkoztok, ha pontosan elmondja, mit várhatsz tőle, ha igényes a megjelenése: azaz ha jó benyomást kelt.

Ha tisztességes áron dolgozó, megbízható és természetesen rutinos ceremóniamestert keresel, megtaláltad! Keress bizalommal!