Tudnivalók a szülőköszöntő ajándékról

Az esküvői szokások között a szülőköszöntés az egyik, melyet szinte valamennyi menyegzőn megtartanak. Ennek a hagyománynak jártunk kicsit utána, és néhány ötletet is összegyűjtöttünk számotokra.

A legszebb pillanatokat kivel is oszthatnánk meg leginkább, mint a szüleinkkel. Nekik köszönhetően élünk, az ő nevelésük, szeretetük tett részben azzá, amik vagyunk. A számotokra oly nagy jelentőségű eseményen, mindenképpen köszönjétek meg nekik mindazt amit tőlük kaptatok. 

A szülőköszöntés általában a polgári esküvők alatti ceremónia, amikor a házasulandó pár megköszöni szüleinek a szeretetet, az odafigyelést, támogatást, melyet az évek során számukra nyújtottak. A fogadalmak megtétele és a házassági iratok aláírása után kerül sor erre az eseményre.

Természetesen az időpont nincs kőbe vésve, az anyakönyvvezetővel történt előzetes egyeztetés alapján felcserélhető az esküvői menetrend ezen pontja egy másikkal. A fiatal pár saját szüleihez fordulva köszöni meg mindazt a jót, amit kapott tőlük, külön ajándékkal kedveskedve anyukájuknak és apukájuknak.

Milyen ajándékokkal kedveskedjünk a szülőknek? 

Érdemes különleges ajándékkal kedveskedni a szülőknek, olyan tárgyat adni, melyre hosszú ideig emlékezni fognak. Vannak akik számára a tárgyak jelentik az emlékezés fő formáját, nekik készülhetnek saját készítésű darabok. Adhattok anyukátoknak egy házi receptgyűjteményt, mely a család kedvenc nagyi féle receptjeit gyűjti egybe. Esetleg az édesanyátok, apukátok kedvenc hobbijával kapcsolatos ajándékot is átadhattok ezen a ceremónián. Mindenképpen személyes legyen az ajándék, melyre kerülhetnek saját kézzel írt mondatok, történetek. Elegáns és valóban maradandó ajándék egy gravírozott ékszer, édesanyátoknak gyűrű, karkötő, míg az édesapáknak mandzsettagomb, óra. 

A szülők egy része inkább az élményeket őrzi meg emlékében, számukra a fontosabb, hogy egy közös programon vegyenek részt gyermekeikkel. Így a habitusuktól, hobbijaiktól függően ajándékozhattok számukra egy veletek közös programot, például közös festmény készítés, hajókázás, egy wellness hétvége, stb.

Egymás szüleinek megajándékozása sem szokatlan a hazai esküvőkön. Frappáns mondatokkal dekorált bort, vagy hímzett zsebkendőt adhattok ajándékba. Ezeken megköszönhetitek a leendő anyósnak és apósnak, hogy felnevelték számotokra álmaitok férfiját, nőjét. 

Szűkös költségvetésű esküvőn is lehet felejthetetlen ajándékkal kedveskedni a szülőknek. Egy virágcsokor, egy üveg bor mellett a kedves mondatok lesznek igazán örökké emlékezetesek. Készíthettek személyre szóló, fényképekkel teli albumot, mely mellé kedves szavakat írtok, esetleg a képekhez kapcsolódó történeteket, emlékeket. Az ügyes kezű menyasszonyok, vőlegények saját kezűleg készített ajándékokkal is meglephetik.

Sajnos néhány fiatalnak az esküvői időpontjában már nem élnek a szülei, de ettől függetlenül ők is megemlékezhetnek szeretteikről egy bensőséges üzenettel, egy pár soros beszéddel, melyet a násznép előtt mond el a fiatal házasulandó fél. 

Minden esküvőn más és más a szülőköszöntő ceremónia és az ajándékozás, a lényeg azonban egy és ugyanaz, kimutatni a szeretetet szüleitek felé.