Őrizd meg örök emlékként csokrodat

A legszebb pillanatokat megőrző esküvői fotók, videók mellett szeretnél valami kézzelfogható dologgal is emlékezni a Nagy Napra?! A menyasszonyi csokor kiváló választás erre a célra. De vajon hogyan tartósítható a csokor?

A menyasszonyi csokor kiválasztásakor rengeteg szempontot figyelembe kell venned.

Elsősorban passzolnia kell a virágok színének, hangulatának, formájának az esküvő témájához. Természetesen a kedvenc virágok sem hiányozhatnak a csokorból. Emellett a praktikumra is érdemes odafigyelni, hiszen nem mindegy, hogy milyen súlya, nagysága van a csokornak. Napjainkban a kisméretű, kör formájú virágcsokrok a megszokottak, de aki igazán egyedi virágkompozíciót szeretne, az a hosszan lelógó, nagy méretű növényektől sem riad vissza. 

Az esküvő után sajnos általában az élő virágos csokrok kidobásra kerülnek, hiszen külön dobócsokorral készülnek a menyasszonyok a csokordobásra. Sokan a környezettudatosság jegyében inkább nem élő virágból készített csokorral állnak az oltár elé, hanem selyemből vagy egyéb anyagból készült mű csokrot használnak. Számukra a tartósítás nem kérdés, hiszen még évek múltával is ugyanolyan színesen pompáznak ezek a csokrok, mint az esküvő napján. 

A menyasszonyok többsége azonban még a hagyományos, illatos élő virágcsokrot választják menyasszonyi csokruknak.

Számukra mutatunk néhány olyan megoldást, melyekkel tartósan megőrizhetik a virágokat és velük együtt a szép emlékeket. A menyasszonyok számára egyébként a boldogságot, a pozitív érzelmeket, a gyengéd érzéseket jelképezi virágcsokruk. Természetes vágy ezek megőrzése. Talán nem is gondolod, de az esküvői virágcsokor tartósítása nem újkeletű dolog, hiszen Angliából származik ez a hagyomány. A szigetországban az elmúlt évszázadokban hiány volt a virágokból, ezért is volt olyan nagy becsben tartva az esküvői csokor. A szláv népek körében is volt hasonló hagyomány, méghozzá az esküvői koszorú megtartása, mely melegséget, szeretetet és a gyengédséget jelképezte az ifjú pár számára.

Hogyan tároljuk el hosszú távon a virágcsokrot?

Több megoldásra is van lehetőségünk a menyasszonyi csokor tartósítására. Az egyik leginkább elterjedt a szárítás. Ezzel a módszerrel ugyan nem tudjuk hosszú távon megőrizni a virágok színét, textúráját, és a törékenység is okozhat problémát, mégis nagyon sokan használják, hiszen nem kell hozzá semmilyen különleges eszköz, csak hagyjuk, hogy a víz elpárologjon a növényekből. Van aki a száradás után hajlakkal vonja be a leveleket, így a szirmok fényesek lesznek, és kevésbé törékenyek. Ajánlatos a szárított csokrot olyan helyen tárolni, ahol nem érünk hozzá, így például egy vitrines szekrényben szép dísze lehet a szobának.

A másik lehetőség a fagyasztás, viszont ennél a módszernél virágkötő segítségére lehet szükségünk, miután a csokrot szétbontva, egyesével kell a virágokat lefagyasztani. A fagyott növényeket újra összekötik és általában üvegdobozban tárolják, hosszú ideig szépen mutat a csokor.

A folyékony viasszal történő tartósítást is elterjedt. Ennél a módszernél 80 fokosra felhevített vízfürdőben kell felmelegíteni a viaszt, majd ebbe kell a csokrot belemártani, ezután pedig fejjel lefelé lógatva hagyni, hogy kihűljön. Még fényesebbek lesznek a szirmok és levelek, ha a viaszba mártás után közvetlenül hideg vízbe tesszük a csokrot.

A leghosszabb folyamatú, de talán a legszebb végeredményt adó módszer a glicerines tartósítás. Legalább két hónapon keresztül tart a folyamat, a glicerint és a forró vizet 1:2 arányban kell elegyíteni, majd ebben a keverékbe kell beleállítani a virágcsokrot. Főként sűrű anyagú virágok esetében működik jól ez a tartósítás. Kb. három hét után csillogó foltok jelennek meg a szirmokon, leveleken. Ekkor látható, hogy a folyamat jól fog működni.

Bármelyik megoldást is választod a virágcsokor tartósítására, biztosan örök emlékként fogod megőrizni és amikor rápillantasz, elönt a boldogság érzése.