Szabad egy táncra? - Esküvői táncoktatás

Álmaid esküvőjén lesz nyitótánc? Akkor érdemes az esküvő előtt profi szakemberrel konzultálnod, így nem fogsz a násznép előtt felsülni. Nézzük mire kell figyelned a tánctanár kiválasztásakor és a táncok összeállításánál.

Miután az esküvőn nincs pontosan meghatározott szabálya, hogy milyen táncokat kell eltáncolni, így elég nagy szabadsága van az ifjú párnak a választásban. Természetesen attól is függ, hogy milyen és hány táncra vállalkoznak a fiatalok, hogy mennyire ügyesek, szeretnek-e táncolni, mert valljuk be, a többség inkább csak ösztönösen ropja, elég kevesen vannak azok, akik már valamilyen megalapozott tudással vágnak neki az esküvőnek. Néhány menyasszony és vőlegény kifejezetten tartózkodik attól, hogy megmutassák tánctudásukat a násznép előtt, hiszen annyira botlábúak, hogy maguktól nem állnak elő semmilyen produkcióval. Számukra is van remény, profi tánctanárokkal rövid idő alatt egy-egy tánc erejéig minden meghívottat megdöbbenthetnek.

Nézzük milyen táncokat szokás az esküvőn eltáncolni:

Nyitótánc

Általában romantikus zenére táncolt klasszikus angol vagy bécsi keringő lépéseit kell elsajátítania az ifjú párnak. A lassú és egyenletesen lendülő, térben haladó fordulásokkal tűzdelt táncot, azok is meg tudják tanulni, akik nem rendelkeznek nagy tálentummal ezen a téren. Meghitt és ünnepélyes tánchoz megfelelő zenét választhatnak a párok, miután a romantikus hangulatú zenedarabok rengeteg stílusban megtalálhatóak, így mindenki a maga ízlésének megfelelő számot tud választani. Ne felejtsétek el, hogy ezzel a tánccal nyitjátok meg a táncteret a vendégek előtt, így ezzel az esküvő hangulatát is meghatározhatjátok. A komolyabb hangvételű vacsorához, elegánsabb helyszínhez jobban illik a klasszikus tánc, mint egy latinosabb, erotikus rumba, mely szintén lehet a nyitótánc. 

Meglepetéstánc

A nevéből adódóan ez egy olyan tánctípus, melytől mindenkinek leesik az álla. Persze függ a tánc stílusa, intenzitása, bonyolultsága a pár felkészültségétől, ritmusérzékétől is, de általában pörgős, könnyed és gyors tempójú tánc szokott lenni. A rocky, samba, cha-cha-cha vagy a most divatos zenékből összeállított válogatásra készült egyedi mozgáskombináció, igazán ütős hatású tud lenni. Sok esküvőn már egy komplett előadást mutat be az ifjú pár, többször láttuk már, hogy a nyitótánc után azonnal, szinte egymásba öltve kezdődik is a meglepetéstánc egy fordulatos stílusváltás keretében. A külföldi esküvők példájára hazánkban is láthatóak már olyan videófelvételek, melyeken a vőlegény vagy a menyasszony külön produkcióval áll elő, együtt táncolva a koszorúslányokkal és a kísérőkkel. A profin kivitelezett előadásokban rengeteg a munka, több órányi táncoktatás és gyakorlás áll ezek mögött. Viszont az élmény felejthetetlen lesz, így megéri rászánni az időt és pénzt ezekre a táncokra.

A meglepetéstáncok között egyre többször találkozunk az apa-lánya bemutatóval is, amikor a menyasszony édesapja társaságában ad elő egy táncot, mely akár lehet a vőlegénnyel közös tánc kiváltása is, ha a férjjelölt nem éppen a táncparkett ördöge. 

Gyertyafény keringő

A hagyományos menetű esküvőkön nem ritka az ifjú férj és feleség első közös tánca, a gyertyafény keringő eltáncolása. A sötét teremben valamennyi vendég és az ifjú pár is kezükben gyertyákat tartanak. Ebben a hangulatos megvilágításban táncolja el az immár férj és feleség az angol vagy bécsi keringőt. Ez a tánc a befejezése a hivatalosabb esküvői szertartásoknak, ezután a pár kényelmesebb ruhába öltözik és együtt bulizik tovább a meghívottakkal.

Menyasszonytánc - Menyecsketánc

Mindkét elnevezés szinte ugyanazt a szokást jelenti, hiszen a menyasszony utolsó tánca még a nászéjszaka előtt. Ekkor a meghívottak pördülhetnek egyet-kettőt az arával, majd pénzadományaikat a letakart bödönbe helyezhetik. Vidéki lagzikban még él ez a szokás, de egyre kevesebb pár választja a pénzgyűjtés ezen módját napjainkban.

Nemcsak Budapesten, de az ország több nagyvárosában találunk táncoktatókat, akik kifejezetten az esküvői táncokra készítenek fel. Általában elmondható, hogy az oktató költségein túl a terem bérletét is nektek kell állnotok. Heti egyszer 1,5 óra a legkevesebb, amit a tánctanulásra javasolnak az oktatók, de emellett nagyon fontos az otthoni gyakorlás is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az oktatók ígérete szerint 3-4 alkalom alatt elsajátíthatóak az egyszerűbb táncok, így nagyjából kiszámolható, hogy milyen költségekkel jár a tanulás. Bár ez is csak növeli az esküvőre szánt költségeket, de hatalmas élményt, örök emléket és egy újabb tudást is biztosít számotokra, melyet senki el nem vehet tőletek.