Posztoljunk vagy ne posztoljunk? Esküvő a Facebookon!

A világháló már az esküvői előkészületek során óriási segítséget nyújthat a pároknak, de az egybekelés napján is előnyt lehet kovácsolni a közösségi oldalak használatából.

Az éremnek persze ebben az esetben is két oldala van: akár főszereplőként, akár meghívott vendégként vagyunk jelen az esküvőn, ha nem vigyázunk, kellemetlen helyzet is kerekedhet a posztolgatásból.

Tippek az ifjú párnak

  • A meghívó az esküvőre olyan, mint az előétel egy fenséges vacsorát megelőzően. Sokat elárul arról, hogy milyen folytatás várható. Nagy hibát követ el az, aki e-mailben vagy Facebook-esemény keretében hívja meg a vendégeit és nem készít vagy készíttet hagyományos meghívót. Annak kiegészítéseként (de semmiképp sem helyette!) szóba jöhet az internetes aktivitás: például csoportba rendezhetitek a meghívottakat vagy külön levelezőlistán kommunikálhattok velük.
  • Érthető, ha legszívesebben világgá kürtölnétek az örömötöket – ennek egyik legjobb módja, ha a közösségi oldalakon osztjátok meg a jó hírt ismerőseitekkel vagy követőitekkel. Mivel ilyenkor minden tekintet rátok szegeződik, nem fest túl elegánsan, ha a boldogító igen kimondását követően az okostelefonnal kezdtek babrálni. Ha a lehető legrövidebb időn belül szeretnétek frissíteni a családi állapotokat, bízzátok ezt a feladatot valamelyik családtagra vagy barátra, aki diszkréten kattintgathat, elvegyülve a veletek ünneplők között.
  • Érdemes végig gondolni, hogy kinek van rálátása az adatlapotokra – sajnos nem biztos, hogy mindenki lelkesedni fog a hír láttán, gondolunk itt például az exekre. Az is megeshet, hogy valaki zokon veszi, hogy a nagy pillanatotokról a Facebookon vagy az Instagramon keresztül értesül, és nem tőletek, személyesen hallja a jó hírt.
  • Ha nem vagy babonás és azt szeretnéd, hogy ismerőseid első kézből értesüljenek arról, hogy örök hűséget fogadtok egymásnak, még azelőtt frissítsd a családi állapotodat, hogy elindulnátok a szertartásra.
  • Vannak, akik fontosnak érzik, hogy percről-percre tudósítsanak az esküvőjükről – közelebb hozva így azokat is, akik nem tudnak részt venni az ünnepségen –, minden apró részletet megörökítenek és azonnal posztolják is a világhálón. Bejegyzésekkel vagy fotókkal értesítik a „virtuális vendégeket” arról, mi zajlik az oltár előtt – azt azonban elfelejtik, hogy a meghitt pillanatok sokat veszíthetnek a varázsukból a gyakori bejelentkezés miatt.

Tippek a vendégeknek

  • Ha kérdésed vagy közlendőd van az esküvővel kapcsolatban, azt mindig privát üzenetben oszd meg az érintettekkel. Nem biztos, hogy minden ismerősüknek az „orrára akarják kötni”, hogy örök hűséget fogadnak egymásnak, ezért balul sülhet el, ha épp a Te posztodból vagy kommentedből értesülnek arról, hogy mire készülnek.
  • Ha nem kér meg a pár arra, hogy egybekelésük után azonnal hírét vidd a nagy eseménynek, akkor semmiképp se posztolj a frigyről! Teljesen egyértelmű, hogy övék az elsőbbség és az ő döntésük, hogy szeretnék-e, hogy házasságkötésük felkerüljön-e a világhálóra. Ha ezt nem tartod tiszteletben, konfliktust gerjeszthetsz és akaratlanul is megbánthatsz másokat.
  • Még az esküvő előtt kérdezd meg a párt, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy fotókat posztolj róluk a közösségi oldalon! Ha zöld utat kapsz, ügyelj arra, hogy csak előnyös képeket ossz meg a nyilvánossággal! Az is előfordulhat, hogy nemet mondanak – ezt mindenképpen tartsd tiszteletben! Persze fényképeket ekkor is készíthetsz róluk, sőt, akár a Facebookra is feltöltheted, de semmiképpen ne feledkezz meg a beállításoknál „titkosítani” a képeket, hogy csak a rajta szereplők tekinthessék meg!
  • Vendégként kevésbé feltűnő, ha olykor a neten szörfözöl, lényeges azonban, hogy ne ess túlzásba! Az esküvőre azért hívtak meg, mert azt szeretnék, ha osztoznál az örömükben, vagyis illetlenség a „neten lógni”, míg az ifjú pár élete legfontosabb pillanatait éli át!