Miért érdemes szertartásvezetőt kérni a polgári esküvőre?

Menyasszonyként a polgári és a templomi esküvőre is úgy gondolsz, mint egy beteljesült álomra. Csodálatos fehér ruhádban, kedvesed oldalán az egész nap boldogságban telik, melyre évek múltával is ugyanilyen szép emlékekkel fogsz visszagondolni.

Hogy valóban az általad elképzelt esküvőre kerüljön sor,

jó előre el kell kezdened a szervezést. Az egyik sarkalatos pontja a menyegzőnek a polgári esküvő szertartása.

Ugye Te is voltál már több olyan esküvőn, amikor úgy érezted a polgármesteri hivatal előtt várakozva, hogy szinte futószalagon jönnek-mennek a párok a hivatalba.

Az egyik esküvő még javában folyt, amikor a másik menyasszony násznépével együtt már ott toporgott a lépcsőn, vagy a bejárat előtt, hogy időben bejusson saját szertartására. Miután véget ért az előző esküvő, sokszor egymást kerülgetve kellett kijuttatni a teremből, hiszen a másik pár vendégei épp bejutni szerettek volna, míg Ti megpróbáltátok magatokat tömegesen kiverekedni a helyiségből.

Valóban igen lehangoló és sok esetben feszült pillanatoknak lehetünk tanúi a polgármesteri hivatal termei előtt.

Szerencsére az egyre nagyobb igény miatt napjainkban van választási lehetőséged, hiszen saját szertartásvezetőt is tudtok már kérni esküvőtökre. Így nem kell az egész násznépnek elvonulnia a templomi esküvő után vagy előtt a polgármesteri hivatalba, hanem akár a saját kertetekben, vagy a vacsora helyszínén is megrendezhető a szertartás.

Mielőtt jobban megismertetnénk a szertartásvezető munkáját, előbb tisztáznunk kell egy félreértést. Az anyakönyvvezető nem szertartásvezető, azaz őt nem biztos, hogy kitudjátok hívni az esküvőtök helyszínére. S ha ki is megy, nagyon szigorú feltételeket támaszt, emellett szinte kizárt, hogy a magyar nyelven kívül, más nyelven is összeadja a párt. A magyar közigazgatás nincs a különböző igényekre felkészülve.

A szertartásvezető kiváló választás azok számára, akik barátságos, személyre szabott szertartás során szeretnék kimondani a boldogító igent. A párral előre egyeztetett szöveg hangzik el az eseményen. Nem szabad azonban elfeledkeznetek arról, hogy a ceremónia előtt hivatalosan is össze kell házasodnotok az anyakönyvi hivatalban. Elég, ha ketten, két tanú kíséretében megteszitek a családjogi nyilatkozatot és aláírjátok az anyakönyvet a hivatalban. A lagzi helyszínén azután pedig a szertartásvezető és a meghívottak előtt megteszitek fogadalmatokat.

Napjainkban nem számít különlegesnek, ha a párok egyike nem magyar származású, így idegen nyelven kell megszólalnia a szertartásvezetőnek is, több szolgáltató van hazánkban, aki könnyen megoldja az ilyen kéréseket, akár angol, francia, orosz vagy német nyelven kelljen összeadni az ifjú párt.

A normál polgári esküvőkön sokszor idő vagy lehetőség sincs a homokszórás vagy gyertyagyújtás ceremóniára, s a szülőköszöntőre. A szertartásvezető igénybevételekor erre is lesz időtök, igényeiteket előre egyeztetve minden kérést támogatni tudnak a ceremónia lebonyolítói.