DJ vagy zenekar?

A menyasszonyok többsége már gyermekkorában megálmodja, milyen esküvőre vágyik. Ebbe beletartozik a lakodalom alatti zene és tánc is.

Vidéki esküvőkön a hagyományokhoz híven élő-zenekar vagy zenész szórakoztatja a meghívottakat, míg a modernebb városi esküvőkön, inkább DJ-k teljesítik a zenei kívánságokat a násznép számára.

Ahány menyasszony, annyi elképzelés.

De vajon milyen előnyei vannak az egyik és a másik szolgáltatásnak?

A zenekarok megrendelésekor figyelembe kell vennünk, hogy az élő zenészeknek pihenniük is kell a több órás lagzi alatt, így lehetnek üresjáratok a zenében, de egy jó szervezéssel/forgatókönyvvel ezeket időzíthetjük úgy hogy pont legyen valami program a násznép részére, pl. tortavágás, játékok. Viszont a nagy vidéki esküvőkön szinte elengedhetetlen a vőfély mellett az élő zenekar.

A régi szokások szerint a vidéki kisvárosok utcáin a násznép zenekari kísérettel vonul végig, hogy mindenki osztozhasson az ifjú pár örömében. Így természetes, hogy a lakodalomban is ugyanez a zenekar szolgáltatja a zenét az este folyamán. Mivel egyre kevesebb az igazán esküvőkre specializálódott élő zenészekből álló csapat, így időben kell gondoskodnunk az időpont lefoglalásáról, nehogy közben máshová ígérkezzen a vágyott zenekar. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy sokkal nagyobb költsége van a több fős zenekar megrendelésének, mint egy egyszemélyes DJ meghívása.

Az évek során, mint minden, úgy az esküvői szokások is modernizálódtak,

formálódtak, így már egyre kevesebb helyen divat az élő zenekarok felfogadása. Mivel a fiatalok napjainkban nem bálba, hanem a diszkóba és a pubokba járnak, így a zenei ízlésük is változott az idő folyamán. Az esküvői DJ-ről tudnunk kell, hogy általában a polgári szertartástól kezdve, egészen a lakodalom végéig szolgáltatja az éppen alkalomhoz illő zenét, nem tart technikai szünetet, hiszen akkor is szólhat a zene, amikor épp kiszalad a mosdóba, vagy bekap egy falatot.

Amellett, hogy több tízezer zeneszám közül választhatnak a vendégek és az ifjú pár, még látványos fényshow-t, igény esetén karaoke-t is tud biztosítani a helyszínen, bár ezt egy jó zenekartól is megkaphatjuk. Az esküvői DJ fokozatosan emeli a hangulatot az általa összeállított stílusok keverékével, de igény esetén bármilyen stílusú zenét is be tud rakni, legyen az rock, jazz, funky, Rnb, latin, vagy régi magyar slágerek. Ekkora repertoárral valószínűleg egy élő zenekar sem rendelkezik, így a DJ számlájára írhatjuk ezt is előnyként.

Természetesen nem ritka ha egy esküvőn mindkét szolgáltató megtalálható, DJ és zenekar is.

Bármelyik szolgáltatást is választjátok, mindenképpen vegyétek figyelembe párotok véleményét és nem utolsó sorban a helyszín méretét, adottságait.