Mit kell tenned, ha templomi esküvőt is szeretnél? - II. rész

"Egy férfi és egy nő élete a házasságban teljesedik ki." A református egyház így vélekedik a házasságról. Mai cikkünkben az esküvő menetéről írunk bővebben.

Néhány hete kezdtük sorozatunkat az esküvői szertartásokról, elsőként a katolikus esküvő menetét mutattuk be. Mai cikkünkben a református esküvői szokásokkal folytatjuk a sort. 

A református egyház ezekkel a gondolatokkal szentesíti a házasság intézményét: “Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást.” (Préd 4,9-10) Számukra az egyházi esküvő nem "református esküvő", hanem házasságot megáldó református istentisztelet. A fiatal pár még az áldás előtt az anyakönyvvezető előtt házasságot köt, majd ezután mennek el a templomba, hogy a Szentháromság Isten áldását kérjék a frigyre.

Az esküvő szervezésekor mindenképpen keressétek fel a templomot és beszéljetek a lelkipásztorral. Itt is kötelező a jegyesoktatás, mint a katolikus vallásnál, esetenként elvárják, hogy konfirmáljatok, ha még nem tettétek ezt meg korábban. Kell majd a keresztlevél, ha máshol kereszteltek meg, nem a választott templomban. Legyen nálatok a személyi igazolvány, lakcímkártya, valamint meg kell adni a két tanú nevét is. Szintén fontos tudnotok, hogy egyházi esküvőt hasonlóan a katolikus szertartásnál, csak akkor köthettek, ha korábban nem voltatok házasok, vagy nem válás, hanem özvegység miatt ért véget az előző házasság.

Az esküvő menete

A templomba történő érkezéskor a fiatal párt a lelkipásztor fogadja és orgonaszó vagy a gyülekezet éneke mellett kíséri be őket az Úr asztala elé. A vőlegény a menyasszony jobb oldalán foglal helyet. A lelkipásztor bibliai ige alapján igehirdetést tart, majd a pár kézfogása. Ekkor hangzik el a mondat, hogy "Fogjátok meg egymás jobb kezét" és a lelkipásztor által szakaszosan elmondott eskü szövegét először a férj majd utána a feleség mondja el.

Ezután következik az intelem, miközben még fogják egymás kezét, majd az imádság kezdetekor a pár is imára kulcsolja a kezét. Az imádságok után érkezik el a legfontosabb pontjára a istentisztelet, amikor a lelkipásztor a házaspár életére áldást kér, átadja az emléklapot, kézfogással kifejezi jókívánságait. Ezek után a gyülekezet éneke mellett fogadja a fiatal pár a rokonok és barátok jókívánságait. Eredetileg a gyűrűhúzás és a házastársi csók nem tartozott a református esküvői szertartások közé, de később ez a párok kérésére bekerült a menetrendbe. 

Helyszín dekorációja

Miután a református vallás nem a túldíszítettségről szól, inkább a puritánság a jellemző, így a templom dekorációja szolid kell, hogy legyen. A családnak kell megoldani a virágdekoráció elhelyezését, kerülni kell a harsány színeket. A vendégek öltözete is inkább visszafogottságot képviseljen. Még ha nem is református vallásúak a meghívottak, azért illik követniük a gyülekezet mozgását, hol ülni, hol állniuk kell, énekelni vagy imára kulcsolni a kezet.

Amennyiben hasznosnak találtátok mai cikkünk, kérjük osszátok meg másokkal is!