Mit kell tenned, ha templomi esküvőt is szeretnél? - I. rész

A Te esküvődön lesz templomi ceremónia is? Ha igen, érdemes elolvasnod cikkünket, melyben a különböző vallások esküvői szertartásainak menetéről olvashatsz.

Magyarországon három nagy vallás szerint szoktak az esküvők legtöbbször lezajlani. Mindhárom esetében különböző iratokat kell beszerezned, más szertartás szerint fogadhatsz örök hűséget párodnak.

Három részes cikksorozatunkban elsőként a hazánkban leginkább elterjedt vallás, a római katolikus vallás szertartását mutatjuk be nektek. Majd későbbiekben a református és az evangélikus szertartásokról is olvashattok.

Nézzük a római katolikus vallás esetében, milyen menete van az esküvői ceremóniának

Római katolikus esküvőnél a lakhely szerinti plébánián vagy az általatok választott templomhoz tartozó plébánián kell jeleznetek egybekelési szándékotokat. Azonban a lakhelytől eltérő házasságot kérvényezni kell az egyháztól és csak felszentelt helyen lehet egybekelni. A nyári időszakban tartandó esküvőnél gyorsan kell döntenetek, mert elég hamar betelnek az időpontok. Érdemes minimum három hónappal korábban jelentkeznetek az egyháznál. Több iratot be kell mutatnotok a plébánián, a személyi igazolvány, születési anyakönyvi kivonat, lakcímkártya mellett a keresztelőlevelet és a bérmálásról kiállított okiratot is, valamint a jegyesek, szülők vallása, neve, lakcíme és telefonszáma szintén szükséges lesz.

A jegyesoktatás elengedhetetlen az esküvő megtartásához, mely a házasság szentségére, a gyereknevelésre, az együttélésre készít fel. Ugyanaz a pap tartja az oktatást, aki esketni fog, ekkor elmondja az esküvő menetét is. Beszéde személyessé válik, hiszen az oktatás során megismeri a párt és így írja meg azt. Amelyik párnál az egyik fél nem római katolikus, annak meg kell ismernie a vallást, hiszen az esküvő előtt gyónni és áldoznia is kell a jegyespárnak. A pár katolikus tagja írásban nyilatkozik, hogy a gyerekeket a római katolikus vallás szellemében fogják nevelni.  A másik fél szintén nyilatkozik, hogy még nem kötött házasságot, és alá kell írnia a szabad állapotot igazoló esküt.

Az esküvői ceremónia lépései

Rengeteg kislány álmaiban szerepel a pillanat, amikor egy hatalmas, díszes oltár felé lépked édesapja karján. A feldíszített templomban az oltár előtt ott várja élete szerelme, míg a csodálatos zene végigáramlik a sorok között. Hosszú uszályát maga után viszi, a kislányok virágot szórnak elé, és ebben a pillanatban királynőként érzi magát, élete legszebb napján. 

Nos valójában így is történik az esemény, hiszen minden a menyasszony templomi bevonulásával kezdődik. A római katolikus templomok hatalmas, színes festményekkel dekorált falain, és az aranyozott díszítéseken megcsillan a napfény. Óriási élmény lesz mindenki számára ez a pillanat. A bevonulással kezdődik meg a Szentmise, a pár esketése pedig az Evangélium után kezdődik meg. Az ifjú pár kinyilvánítja házassági szándékát, majd örök hűséget fogadnak egymásnak. Az egyházi tanításoknak megfelelően a pap kérdéseire a megfelelő válaszokat megadják. Kötelezően elhangzik Jézus egyik idézete: „Most már többé nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét.”

A pap megáldja a gyűrűket és egymás ujjára húzza azokat a pár. Ezután még az egybegyültek a pap celebrálásával kérik Istent, hogy áldja meg a frigyet, majd a nászáldás és a záróáldás elmondásával fejeződik be a ceremónia.

A templom alapdíszítése általában május 1-től november elsejéig a templomokban adott, ennek költségét tartalmazza az esketés díja, ezen kívüli időpontokban nem illendő esküvőt tartani az egyház szokásai szerint (adventben és nagyböjt idején), de ha valaki ezen kívül időpontot választ az egyház nem zárkózik el, viszont akkor a virágdíszítést saját magának a párnak kell megoldania. 

Következő cikkünkben a református vallás ceremóniájának menetéről olvashattok.

Ha tetszett mai cikkünk, kérjük osszátok meg másokkal is!