Menyasszony vagy menyecsketánc

Bár napjainkban a hagyományoktól sokan eltérnek, általában a menyasszonytáncra és a menyecsketáncra mindig sor kerül. Mai cikkünkben a különbségeket és a hasonlóságokat mutatjuk be.

Természetesen a legfontosabb szempont az esküvő programjának összeállításakor, hogy Ti jól érezzétek magatokat a Nagy Napon. De persze ha a hagyományokhoz is szeretnétek hűek maradni, a régi korok esküvőinek néhány elemét, bele kell szőnötök a lagzi menetébe. Ilyen a menyasszony és menyecsketánc, melyek nem sokban különböznek egymástól, mégsem érdemes kihagyni.

A hagyományok minden tájegységen mások, így van, ahol szinte nem is különböztetik meg ezt a két táncot, hanem egybemosódik a lagzi alatt. Nézzük melyek a különbségek, amik megkülönböztetik ezt a két eseményt.

Menyasszonytánc

A menyasszonytánc az új asszony utolsó tánca, melyet még a menyasszonyi ruhájában táncol el lányként. (miután a nászéjszakára még nem került sor) Mielőtt átöltözik a piros menyecske ruhába, előtte kell még ezt a táncot elropnia, így ennek az eseménynek még éjfél előtt meg kell történnie. A tánc elkezdése előtt a ceremóniamester vagy a vőfély elkiáltja magát, hogy "Eladó a menyasszony", vagy egy verssel hívja fel a figyelmét a vendégeknek arra, hogy itt az ideje előkészíteni az ifjú párnak szánt pénzösszegeket. A táncot a vőféllyel kezdi táncolni a menyasszony, majd kézről kézre jár a vendégek között. Persze úgy illik felkérni a táncra a menyasszonyt, hogy előtte bedobják a kondérba a párnak szánt összeget. Az utolsó a sorban a vőlegény, aki felkapja a menyasszonyt és a pénzzel teli edényt, és kiszaladnak átöltözni.

Menyecsketánc

Az új asszony már piros ruhában visszaérkezik a násznép körébe, de nem pihenhet sokat, hiszen jön a következő pénzgyűjtő kör, amikor már menyecskeként táncoltatják meg a vendégek. Szinte ugyanaz a forgatókönyv, mint az első táncnál, csak most az "Eladó az újasszony" felkiáltással hívja fel a figyelmet a ceremóniamester, vagy vőfély a tánc kezdetére. Ennek a táncnak a végén a meghívottak rengeteg aprópénzt dobálnak a menyasszony felé, akinek össze kell söpörnie valamennyit és egy vödörbe gyűjteni, amit az ifjú férj tart. Ezzel is szimbolizálják, milyen leosztásban is lesz a házasság után az élet a fiatal pár otthonában. 

Néhány esküvőn bolond menyasszony táncot is tartanak. Ilyenkor a meghívottak közül az egyik bátor férfivendég függönyből eszkábált ruhájában játssza el a menyasszony szerepét és táncoltatja meg a vendégsereget.

A ceremóniamester egyik feladata, hogy figyelemmel kísérje a menyasszony és a menyecsketánc ritmusát, irányítja, hogy ki, mennyi ideig táncol a menyasszonnyal. Így tudja az esküvő menetrendjét biztosan betartani. Nagyobb létszámú esküvő esetében, még arra is van lehetőség, hogy a családok együtt táncoltassák a menyasszonyt, ezzel is lerövidítve az esemény időtartamát.