Mekkora esküvői tortát rendeljek?

Valljuk be őszintén: A tortának nehéz ellenállni. A torta összehozza az embereket, az esküvői torta pedig a lakodalom egyik fénypontja. Nem könnyű eldönteni, milyen ízesítésű, dekorációjú, méretű tortát válasszunk.

Az esküvői torta dekorációja általában hasonló a lakodalom helyszínének díszítésével, vagy a pár kedvenc színei találhatóak meg rajta.

A párok egy része az esküvői torta dizájnját a menyasszonyi csokorhoz és a lakodalom helyszínének virágdíszítéséhez igazítja. Mások azonban úgy gondolják, hogy teljesen egyedi formájú, dekorációjú édességet készíttetnek, melyen feltűnnek megismerkedésük helyszínei, rájuk jellemző tárgyak. A torta ízesítésének kiválasztása sem könnyű feladat, hiszen mindenkinek nem tudjuk eltalálni az ízlését, így inkább saját magunkra gondoljunk, amikor ízt választunk.

Hogyan döntsük el, hogy mekkora tortát rendeljünk?

Természetesen a legfontosabb szempont az, hogy hány főt hívtunk meg az esküvőre, hiszen minimum annyi szelet tortának kell lenni, ahány vendég lesz. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy sok száz fős lagzi esetében hatalmas, több szintes tortát szükséges rendelnünk, lehet több kisebb, különböző ízesítésű süteményt is felszolgálni. Hagyományosan egyébként a többszintű tortákat választják a párok, az egyszintes torta háttérbe szorul. Átlagosan elmondhatjuk, hogy a két- és a három szintes tortákat kedveli az ifjú párok többsége. Ha szeretnénk elkerülni a túl magas sütemény elkészítését, akkor érdemes a torta alapterületét növelni, így több szeletet tudunk majd vágni az édességből. Többször látunk az esküvőkön olyan megoldást, amikor nem több réteg piskótát helyeznek egymásra, hanem többszintes tortaállványra kerül több egyemeletes torta. Ezek lehetnek különböző ízesítésűek és dekorációjuk is eltérhet egymástól.

Új trendek közé tartozik, az a fajta torta, amikor azonos méretű tortalapokat helyeznek egymásra a cukrászok, így magas hatást érhetnek el, melyet esztétikusabban tudnak dekorálni. Valójában pedig egy háromszintes torta mennyisége található meg ebben a desszertben, látványra viszont mégis más, mint egy hagyományos torta.

Több pár dönt úgy, hogy a vacsora végén felszolgált desszert helyett, a tortát kínálják süteményként, ezzel egy kisebb összeget meg tudnak spórolni. Ekkor persze a tortaszeletek kicsit nagyobbak kell, hogy legyenek, hiszen elegendőnek kell lenni egy meglett férfi számára is. 

A legnépszerűbb esküvői torták átlagos méretei a következők lehetnek:

Kétemeletes torták esetében:

  • 36 szeletes torta - alsó torta: 20 cm átmérőjű, felső torta 15 cm átmérőjű
  • 50 szeletes torta - alsó torta: 25 cm átmérőjű, felső torta 15 cm átmérőjű

Háromemeletes torták esetében:

  • 100 szeletes torta - alsó torta: 30 cm átmérőjű, középső torta: 22 cm átmérőjű, felső torta: 15 cm átmérőjű

A torta választásakor gondoljuk végig, milyen vastagságú szeleteket szeretnénk a vendégek tányérján látni és ezt majd figyelembe kell venni a felvágásnál is, hiszen Te és párod fogjátok elosztani a tortát. Arra is gondolnod kell, hogy tudsz-e majd a tortából második szeletet adni, vagy inkább lesz más édesség is, kis szelet süti, amiből válogathatnak kedvükre a vendégek.

Fotó: Pixabay.com