Karikagyűrű kisokos: így válaszd ki a házasságod tökéletes szimbólumát!

Az esküvői gyűrűk története – mint oly sok kulturális szimbólumé – az ókori Egyiptom történelméig vezethető vissza. Egy fáraó ajándékozott gyűrűt a kiszemeltjének élethosszig tartó szerelmének jelképeképp. Míg akkoriban hajszálakból fonott vagy kendergyűrűk töltötték be a jegygyűrű szerepet, az idők folyamán folyamatosan alakult, hogy miből vált szerelmi szimbólum. Magyarországon csak a XIX. századra terjedt el a karikagyűrű divatja: előbb ezüstből, később aranyból készítve. 

Mára rengeteg féle és fajta karikagyűrű közül választhatod ki az igazit. Négy fő szempont van, ami alapján érdemes leszűkítened a kutatásod irányát. Vegyük sorra ezeket! 

1. A gyűrű formája

Létezik ún. négyzetes és domború karikagyűrű. Előbbi vékony, pántszerű, igencsak sikkes kivitelezésű darab, utóbbi a klasszikus karikagyűrű, amelyet ismerhetünk nagyszüleink kezéről. Ugyancsak fontos eldöntendő kérdés, hogy széles vagy vékony gyűrűben gondolkozol. Aszerint érdemes választani, hogy mi a célod a gyűrű viseletével: minél látványosabb vagy minél elegánsabb benyomást keltenél? Dönts eszerint! 

2. A gyűrű anyaga 

A két, vitathatatlanul legnépszerűbb karikagyűrű anyag a sárga- és a fehérarany. A rózsaarany alapanyag divatja leáldozóban van, de még mindig számos példát lehet rá látni a kínálatokban. Szintén nagy népszerűségnek örvendenek a vegyes anyagú, félig egyik, félig másik alapanyagból készülő karikagyűrűk. Ezek mellett szól, hogy különleges, egyedi megoldást jelentenek, ugyanakkor nem uralták le a klasszikus fajtákat, múló divatnak tekinthetők. 

3. A gyűrű mintája

A fényes, egységes, letisztult karikagyűrű mellett végtelen lehetőség áll előtted! Egy apró kristállyal, vagy sorba rendező kövekkel díszítettek, egyedi mintával nyomottak, vegyes alapanyagból megmunkált művészi darabok – csak a fantáziád szab határt! 

4. Tetszen mindkettőtöknek! 

Vond be a döntésbe a párodat is! Ha ő nem érzi komfortosan magát rózsaszín ékszert viselve, ne erőltesd rá. És fordítva: ha nem szeretnél gazdagon díszített karikagyűrűt hordani, ne engedd magad rábeszélni a párod által. Ez is egy a rengeteg kompromisszumból, amit meg kell hoznotok. Adjátok meg a módját, okozzon mindkettőtöknek örömöt! 

Plusz egy jótanács: vedd figyelembe a testedet! 

Ha súlyingadozásra hajlamos vagy, ill. még gyermekvállalás előtt állsz, érdemes olyan gyűrűt választanod, amit könnyebb méretre igazítani. Régi praktika, hogy a középső ujjadra választod a gyűrűt, így ha a terhesség alatt meg is dagadnak kissé az ujjaid, úgy is kényelmesen viselheted a karikagyűrűt a gyűrűs ujjadon.