Esküvő Vintage stílusban - 2022 egyik legnagyobb esküvői trendje

A boldogító IGEN kimondása mindig fontos esemény, de a pandémia kezdete óta talán még jobban várja mindenki az esküvőket. Mindazon túl, hogy a pár egyik legemlékezetesebb napja lesz, a csodálatos mesevilág segít kiszakadni a vendégeknek is a szürke hétköznapokból, és végre együtt ünnepelhetünk gondtalanul szeretteinkkel. Már itt is van a 2022-es szezon, nézzük meg együtt az egyik legnépszerűbb esküvői trendet, éljen a vintage stílus! 

Sosem megy ki a divatból! 

A vintage stílus nem egy új hóbort és nem is “trend” tulajdonképpen. Egy örök klasszikus vonal, amely évek óta varázsolja el a párokat és a násznépet. Egyszerűen lehetetlen, hogy a vintage dekoráció unalmas legyen. Elemeit változatosan és sajátos módon kombinálhatjuk, így valóban minden esküvő egyedi lesz! 

Régies, antik, kopott - a vintage szó jelentése

A “valami régi” teljesen más értelmet nyert az esküvőkön. A párok szívesen látnak régies tárgyakat a dekorációban és a meghívót, sminket, ruhájukat is ehhez igazítják. Sok esetben személyes töltetű, családi örökségek is megjelennek a nagy napon. A vintage stílus valóban nagyon különleges, de csak akkor érdemes bevállalni, ha a pár mindkét tagja valóban azonosulni tud vele, és minden részletet szívesen hangolnak erre. Nézzünk pár apróságot, hogy mitől lélegzetelállító ez a trend! 

Vintage dekoráció

Habár a stílusra jellemző a szentimentális, tökéletlen összhatás, ezzel nem árt óvatosnak lenni, és a megfelelő összhatásra törekedni. A régi tárgyak, bútorok adják meg igazán a vintage hangulatot, de nem kell minden “kacatot” összegyűjteni. A bolhapiacon mindenképp érdemes szétnézni: képkereteket, kannákat, tejes- és szódásüvegeket találhatunk kedvező áron, és egy kis kézügyességgel könnyen feldobhatjuk őket.

Rusztikus, és természetes alapanyagú elemeket is használhatunk, mint a vágott fakorongok, a csipke és zsákvászon kombinációja, vagy befőttesüvegek és madzagok.

Sokan éppen ezért választják ezt a stílust, mert saját kezűleg szeretnék megalkotni az esküvői dekorációt. Akinek ehhez megvan a kellő kézügyessége és kreativitása rengeteg szuper ötletet talál a Pinteresten.

Vintage meghívó

Az első dolog, ami árulkodni fog az esküvő stílusáról, az a meghívó lesz. A vintage meghívó színe visszafogott, pasztell, nem hivalkodó. Elegáns, és fürtös betűtípusa azonnal felismerhető. Régies hatását csipke, vászon, vagy gyöngyök emelik ki. A meghívó saját kezű elkészítése nagyon jellemző ebben a stílusban, habár nem egyszerű feladat. Aki mégis inkább megrendelné őket, ma már széles választékkal találkozhat, sőt egyre többen készítenek dekorációt kifejezetten vintage elemekkel.

Vintage ruha és kiegészítők

A vintage menyasszonyi ruha rendkívül elegáns és visszafogott, mégis anyagában és szabásában nagyon különleges. A klasszikus habos-babos és hófehér ruhától messze áll, színe általában törtfehér, ekrü, vagy púder rózsaszín. A csipke elengedhetetlen a ruhán, fazonja kiemeli az alakot. 

A régies, antik kiegészítők csak tovább fokozzák a vintage hangulatot. A gyöngyök és a csipke a hajban is megjelenhet, jellemző a kiengedett és hullámos haj a nagy napon. A stílushoz remekül illik a virágos hajdísz is. 

A vőlegény ruhája szintén jelentősen eltér a klasszikus öltönytől. A nadrágtartó, csokornyakkendő jellemző erre a stílusra és a barna színvilág. 

Vintage torta és sütemények

Az esküvői torta elengedhetetlen kelléke a vintage esküvőnek, tökéletes harmóniába hozható a dekorációval. Ehhez a stílushoz remekül illenek a “meztelen torták”, vagyis amikor nincs a tortán bevonat. A díszítés természetesen lehet minden, ami vintage: gyöngyök, csipke és virág is.

A desszert is kicsit extrémebb, mint a hagyományos sütemények, elő a macaronokkal és a stílusos aprósüteményekkel! A tálalásnál pedig nem kérdés, hogy egy antik bútordarab legyen a kínáló asztal!

Illik hozzátok ez a stílus?

A vintage stílusú esküvő igazán kifinomult, és sok-sok apró részlet összehangolása szükséges az egységes és szép végeredményhez. Ceremóniamesterként pontosan tudom, hogy a pároknak milyen stresszt okoz a tökéletesre való törekvés, miközben a saját stílusukat háttérbe szorítják. Mindig azt szoktam javasolni, hogy az aktuális trendeken túl ne felejtsenek el önmaguk lenni, hiszen a nagy nap attól lesz emlékezetes, hogy valóban jól érzik magukat a bőrükben!