Ismerd meg a spanyol esküvői szokásokat

A spanyolokat világszerte temperamentumos népnek ismeri mindenki. Szeretnénk bemutatni a spanyok és a magyar esküvők közötti különbségeket és az érdekes ceremóniákat, melyeket akár saját esküvőtökbe is beépíthettek. 

A déli országokban megszokottak a nagy családi összejövetelek, a vidám és hangos rendezvények. Miután a spanyolok többsége igen vallásos, így a szertartások nagy része ezt tükrözi is. A templomi szertartáson kívül, úgy ahogyan hazánkban, Spanyolországban is van polgári szertartás, ahol a szülők, a barátok, a legközelebbi családtagok jelenlétében mondják ki a boldogító igent a párok. Saját maguk által megfogalmazott fogadalmukkal szentesítik az egybekelést.

A polgári szertartáson kívül számtalan érdekes ceremónia kíséri az esküvőt. A legtöbb pár a katolikus hagyományokhoz hű ceremóniát tart, ahol a legkevesebb 200 vendéget hívnak meg. A múltban az esküvő délután kezdődött és másnap reggelig tartott. Manapság szokás az, hogy már reggel elkezdik a ceremóniát és nagyon késő estig vagy akár másnap hajnalig is együtt ünnepel az ifjú pár a násznéppel.

A spanyol szokások szerint a menyasszony az eljegyzése gyűrűt bal kezének gyűrűsujján hordja, míg az esküvőn kapott gyűrűt a jobb kéz gyűrűsujján viseli. A legtradicionálisabb szokások egyike az "arras" vagy "monedas", mely során a vőlegény 13 darab aranyérmét ad a menyasszonynak, ezzel is jelezve, hogy vigyázni fog rá és megvédi mindentől. A keresztény hagyomány szerint 12 érme az apostokokat jelképezi, míg a 13. maga Jézus. Ezután a párt körbefogják egy füzérrel, ez jelképezi az ifjú házasok egységét.

Az esküvőkön nincsenek koszorúslányok és a hagyomány szerint tanuként a szülőket kérik fel. A főasztalt általában hat személyre terítik, így az ifjú pár mellett a szülők ülnek. Ahol már gyermek is van a családban, ott ők is itt kapnak helyet. Egy kedves szokás (bandete de bodas), hogy a meghívottak a főasztalhoz vonulnak és megköszöni a meghívást 

A régi spanyol esküvőkön az ifjú férj nyakkendőjének egy darabját vitték körbe a vendégek között a vőlegény barátai, így szerezve egy kis extra pénzt, és a menyasszony harisnyakötőjével is így jártak el. Ez a szokás egyre ritkábban jelenik meg a modern esküvőkön.

A múltban a menyasszonyi ruha a szokásos fehér helyett fekete színű csipkéből készült, ezzel is jelképezve az örök elkötelezettséget férjük iránt. Napjainkban már kevés ara választja ezt a színt ruhájának.

Hazánkban is egyre elterjedtebb a gyertyagyújtás ceremóniája, mely a spanyok esküvők egyik elmaradhatatlan része. A szertartáson a vőlegény és a menyasszony egy-egy meggyújtott gyertyát tart a kezében, mellyel egyszerre lobbantják lángra a középen elhelyezett nagy gyertyát. Ezzel szimbolizálják a két család összetartozását, egyesülését.

A lakodalom során nincsenek beszédek, viszont az ifjú pár körbejár az asztalok között és kedves ajándékkal lepi meg a meghívottakat. A férfiak általában szivart kapnak, a nők cukorkát, virágokat.

Reméljük, hogy saját esküvőtökhöz tudtatok néhány ötletet meríteni a spanyol esküvői szokások közül.