Ceremóniák, melyek különlegessé tehetik esküvődet

Az esküvőn megszokott hagyományos szertartásokat napjainkban már egyre több, különleges eszközzel, ceremóniával tudjuk "megbolondítani". Néhány új ötletet olvashattok cikkünkben.

Lakatceremónia

A szerelmespárok már régóta egy lakattal pecsételik meg szerelmüket. Gondoljunk csak arra a töméntelen lakatra, melyet a pécsi lakatfalon helyeztek el az ijfú párok. Nos ennek a szép gondolatnak a menetén az esküvőkön is egyre többször találkozhatunk lakatceremóniával, mely kétféle módon történhet. Az egyik esetben az ifjú pár mindkét tagja két lakatját összezárják, majd a kulcsot átadják a szertartásvezetőnek, esetleg szabadtéri esküvőn egy héliumos lufi segítségével az ég felé küldik. Vannak párok, akik megőrzik a kulcsokat és medálként viselik azokat nyakláncukon. Ezzel jelképezve az örök összetartozást, a közös életút kezdetét. A másik lehetőség az, ha egy különleges dupla, kulcs-nélküli, szívecskéket szimbolizáló lakatot zárnak össze közösen a házasulandók. 

Homok- vagy boröntés

Általában a polgári szertartás részeként szokták a párok a homok vagy boröntés ceremóniáját elvégezni. A gyertyagyújtást helyettesítő esemény, mely során a fiatal pár mindkét tagja különböző színű homokot önt egy vázába vagy keretbe. Akár felváltva is önthető a homok, így még különlegesebb mintázat alakul ki. Szép emléke lesz az esküvőnek, dekoratív kiegészítője a közös lakásnak.  A gyűrűhúzás és a szülőköszöntő előtt történik meg a szertartás. A boröntés hasonló metódus szerint zajlik, és a két különböző színű ital keveredése alkotja az emlékként megőrizhető italt.

Fa- vagy virágültetés

Szebb és maradandóbb emléke lehet a Nagy Napnak a közös fa- vagy virágültetés, melyet egy saját kertben megtartott esküvőn tudunk leginkább elképzelni. Bár előfordul, hogy az önkormányzat engedélyével közterületen tartott ceremónia idején is ültetnek fát, virágokat.

Galamb vagy lepke röptetés

Romantikus esemény a galamb vagy a pillangók égbe engedése az esküvőn. A fehér galambpár elengedése a szárnyaló lélek, az otthon szeretetét és biztonságát jelképezi. Emellett a szerelmet és a termékenységet is megjeleníti a galambpár égbe repülése. A pillangók reptetése a hosszú közös utat szimbolizálják. 

Hal ceremónia

A megszokottól mindenképpen eltérő szokás a halceremónia, mely során a pár egy közös akváriumba engedi saját halacskáját, így jelképezve azt, hogy életük ezután egy közös mederben folyik tovább. Csodálatos dekorációja lesz később az akvárium közös otthonunknak és rögtön felelősséget is vállalnak két pici életért. 

Kötél vagy szalag csomózás

A kelták esküvői hagyományaihoz vezethető vissza ez a szokás. Két kötél vagy szalag végét kell a párnak egymáshoz kötnie, ezzel megerősítve házasságukat, hogy az felbonthatatlan legyen.

Hármas kötés

A Bibliához nyúlik vissza a hármas kötés szokása. A Prédikátorok könyvében jegyezték fel ezt a ceremóniát. Három kötél végét megfogja a vőlegény, majd a menyasszony összefontja a három kötelet vagy szalagot. Az első kötél jelenti a menyasszonyt, a második kötél a vőlegényt, a harmadik pedig Istent magát. Az eskető lelkész az esemény közben felolvassa a Prédikátorok könyvének 4,9-12 részét vagy a Mt 18,18-19 szakaszát.

Fotó: Pixabay.com