Hallottad már a menyasszonyi fátyol viselésének történetét?

A fátyolt viselő menyasszony romantikus, a szertartás kezdetekor kissé rejtélyes. Te már eldöntötted, hogy fogsz-e fátylat viselni az oltár előtt? Ha még gondolkodsz ezen, tudj meg többet a fátyol viselésének történetéről.

Nem vagy egyedül azzal, ha már elgondolkodtál azon, hogy miért viselnek a menyasszonyok fátylat az esküvőn. A legtöbb nő nem tudja a fátyol viselés eredetét, annak történetét. 

Bár már a római korban is viseltek sárga színű kendőt a szertartás idején, de ez nem hasonlít a napjainkban is ismert fátyolhoz, hiszen nem csipkéből készült, és szimbolikus jelentését sem tudjuk biztosan. Több elmélet kering a használatával kapcsolatban, leginkább úgy vélik a történészek, hogy a rossz szellemek távoltartása, összezavarása volt a célja a menyasszony elrejtésének, hiszen ezek a boldogságát voltak hivatottak elvenni.

Egyébként korábban hagyomány volt az is, hogy a koszorúslányok és a vendégek közül néhányan a menyasszonyhoz hasonló ruhát, fátylat viseltek, mindez összefügg a nők összetartozásával, így védelmezték az arát a gonosz szellemektől. 

Az újabb korokban a fátyol általában a templomi esküvők kelléke, amivel az ifjú ara eltakarja arcát jövendőbelije előtt. Miután sok esetben az esküvő előre elrendezett volt, a fiatal pár nem is ismerte egymást, ezért többségében azért takarták el a menyasszony arcát, hogy a vőlegény ne hagyja az oltár előtt. A "boldogító igen"-t még azelőtt mondták ki, hogy fellebbent a fátyol. Utána már nem volt visszaút a férj számára.

Néhány évszázadig a fátyol használata kiment a divatból,

újra csak Viktória királynő esküvőjének idején került előtérbe. A 19. század előtti időkben - sőt még később is - a fátyol luxuscikknek számított, hiszen a csipke nagyon drága volt. Viktória királynő volt az, aki ismét divatba hozta a fehér menyasszonyi ruha viselését saját esküvőjén, 1840-ben. A szatén és csipke ruha mellett a csodálatos hosszú fehér fátyol gyönyörű kiegészítője volt a királynő megjelenésének.

A huszadik század elején, ahogyan Hollywood befolyása növekedett, egyre inkább elterjedt a menyasszonyok körében a fátyol viselés. A filmekben látott hősnőkhöz hasonló csodálatos megjelenést szerettek volna maguknak az ifjú arák. Később a 20-as években a fátylat kombinálták egy kis sapkával, így készült el az olcsóbb, és emiatt még népszerűbb variáció, melyet nemcsak esküvőkön, hanem különlegesebb alkalmakkor is viseltek a hölgyek.

Napjainkban a fátylat általában az egyházi szertartások idején viselik a menyasszonyok, főként azért, mert a hosszú csipke anyag, mely akár a földig is érhet, nem praktikus, korlátozza viselőjét a mozgásban. Persze csodás látvány amikor az akár 3-5 méter hosszú lehelet vékony anyagból készült fátyol végig siklik a sorok között. Viszont nagyon kell ügyelni a méretes daraboknál arra, hogy ne akadjanak be, ne koszolódjanak el, ha kültéren is használjuk. 

Mire ügyelj mielőtt fátylat választasz?

  • határozd meg jó előre a fátyol hosszát, figyelembe véve az esküvő helyszínét, a ruha stílusát
  • döntsd el milyen frizurát fogsz viselni és ehhez mennyire jól rögzíthető a fátyol, mely egy hosszabb darab esetében komoly súlyt is jelenthet

A fátyol azáltal, hogy finoman eltakarja az arcot, - illékony módon - kulcsfontosságú kiegészítője az elpiruló, tiszta menyasszony kép kialakításához. Hiszen a fehér szín az ártatlanságot és a tisztaságot jelképezni. A menyasszonyi ruha és a fátyol elválaszthatatlan egységet képezzenek, így választáskor figyelj arra, hogy egymással harmonizáljanak, szinte összeolvadjanak. Nemcsak az arcodnak ad a fátyol így keretet, hanem egész megjelenésednek.

Több méretben és több rétegezésű fátyol is készülhet.

A könyékig érő fátyol egyrétegű, nincs semmilyen díszítés rajta, célja, hogy az arcot sejtelmesen eltakarja. A mantilla fátyol csodás csipkével szegélyezett, mely általában a földig ér, és a fejtetőn rögzítik. A kápolna elnevezésű fátyol két rétege közül az első legalább 2 méteres és hátrafelé áll, míg a másik réteg a rövidebb, mely az arc elé kerül. A katedrális típusú fátylak nagyon hosszúak, és több rétegűek. Ilyen fátylat viselve garantált a drámai hatás a bevonuláskor. Sok esetben a koszorúslányok viszik a fátyol végét, ezzel is könnyítve a súlyt, mely a menyasszonyra nehezedik.