Görög esküvő hagyományai és minden, ami jelentésük mögött van

Ismerd meg a görög esküvői hagyományok szimbolikus jelentését, hogy ennek a régi országnak a tradicióit beleszőhesd a saját esküvői ceremóniádba. A görög ünnepek hagyományai tele vannak kulturális jelentéssel. Nézzük ezeket.

A szertartás a görög ortodox egyház hét szentségének egyike és az egyik legősibb keresztény esküvői szertartás szimbolikában gazdag eseménye. Az esküvő két részből áll: a jegyességből és a koronázás ceremóniájából. Ez további részekből áll: Az imák, a Szentírás koronázó olvasmányai, a közös kupa és Ézsaiás tánca. 

A jegyesség  és a gyűrűk cseréje

A jegyesség szimbóluma a gyűrűk cseréje. A pap háromszor megáldja a gyűrűket, és bejelenti, hogy a vőlegényt a menyasszonnyal eljegyezték a Szentháromság nevében. A pap a vőlegény és a menyasszony jobb ujjaira helyezi a gyűrűket. Igen, ez a jobb kéz, nem a bal, mint a Bibliában, a jobb kéz az erényt képviseli. A Koumbaro ezután háromszor cseréli a gyűrűket a pár között, jelezve, hogy két életüket egyként fonja össze a Szentháromság kegyelme. Így hivatalosan is elkötelezték magukat, hogy Isten előtt összeházasodjanak.

Az esküvői istentisztelet a gyertyák meggyújtásával és a kezek összekapcsolásával kezdődik. A vőlegény és a menyasszony egy-egy kúpos gyertyát kapnak, Lambathes néven. A gyertyákat meggyújtják, jelképezve a házaspár hajlandóságát Krisztus befogadására, aki megáldja őket ebben a szentségben. A  pap összefogja a vőlegény és a menyasszony jobb kezét, amikor Istent kéri, hogy egyesítse a menyasszonyt és a vőlegényt egyetlen elmében és testben. Imákat mondanak, hogy hosszú és békés életet, egészséget és boldogságot nyújtson a fiataloknak az élet. Kezeik az egész ceremónia során összekapcsolódva maradnak, hogy mutassák szövetségüket.

Stefana koronázása

Az úrvacsora fénypontját „Koronázásnak” hívják. Egyetlen szalag két koronát, Stefana-t kap. Amikor a pap a vőlegény és a menyasszony fejére helyezi őket, Isten koronázza meg őket, mint otthonuk királyát és királynőjét, valamint egy új generáció alapítóit. A koronákat háromszor cseréli a fejükre a Koumbaro vagy a Koumbara. A kánai csoda emlékére a vőlegény és a menyasszony áldott bort kortyol ugyanabból a pohárból vagy serlegből. Ez a cselekedet azt jelenti, hogy az egész élet megosztásával boldogságuk megduplázódik, és bánatuk csak fele lesz olyan szomorú.

A Szent Evangélium könyvét kézben tartva a pap ünnepélyes sétán vezeti a házaspárt, amelyet Ézsaiás táncának hívnak. Ez a „tánc” ünnepli első lépéseiket férjként és feleségként. A pap leveszi a koronákat, majd hosszú és boldog életet kér Istentől számukra. Ezután felemeli a Szent Evangélium könyvét, lehúzva a pár összekulcsolt kezei közé, emlékeztetve arra, hogy csak Isten tudja elválasztani őket egymástól.  Az első csók nem része az ortodox szertartásnak, azonban a pap megengedi ezt a szeretetkifejezést, ha az ifjú pár ezt szeretné.

Koufeta

A Koufeta fehér cukorral bevont mandula  A fehér a tisztaságot, az édesség tojás alakja  pedig a termékenységet és az új életet jelképezi. A kemény mandula a házasság kitartásának szimbóluma, a cukor bevonat pedig az édes közös élet ígérete. A ceremónián a menyasszony és koszorúslányai mindig páratlan számú koufétát tekernek bonbonos papírba. A páratlan számok oszthatatlanok, ezért azt szimbolizálja, hogy a pár osztatlan marad. Görög hagyomány, hogy ha egy nőtlen nő a párnája alá teszi a koufétát, akkor leendő férjéről fog álmodni.

Görög tánc

A hagyományosabb esküvőkön a görög zenekar dalokat játszik, és hatalmas csoportos tánc kanyarog az egész lakodalmi helyszínen. A legtöbb fogadás stílusok és nemzedékek keveréke, amely tisztelettel adózik görög gyökereinek és hagyományainak, miközben modern módon ünnepelnek.  A kisebb görög falvakban régi hagyomány, hogy  egy különleges tánc közben pénzt kell kötni a menyasszony ruhájára.  A pénz szimbolizálja a házaspár egyesülését.

Martyrika

A görög esküvő befejezése után a koumbarók gyakran kiosztanak egy apró szalagos kitűzőt az esküvői vendégeknek. A görög esküvői hagyományok színei fehér, kék vagy rózsaszín, és általában ezek közepén egy kis kereszt is található. Ezek az esküvői vendégek szentségét szimbolizálják.

Kalamatiano

Görögország egyik legismertebb tánca, melyet a menyasszony és a koszorúslányok táncolnak. 

Zembekiko

Nem szabad kihagyni, a Zembekiko nevű táncot, amelyet a vőlegénynek és férfi barátainak közreműködésével járnak el. Ez egy hasonló körtánc, mint a Kalamatiano, és szokás, hogy azok, akik nem csatlakoznak, letérdelnek és tapsolnak a zene ritmusára, miközben a vőlegény táncol.

A hagyományok közé tartozik  tartozik a koszorúslányok öltőzékének kék színe, amely jelzi a kék szem szimbólumát, amely megakadályozza, hogy a „gonosz szemet” vessen a menyasszonyra. A menyasszony maga aranyérmét csúsztat a cipőjébe, jelezve ezzel a jólétet. A vőlegény általában egy vasdarabot is tesz a zsebébe, hogy elűzze a gonoszt.

Ne feledjétek, ha görög hangulatú esküvőn gondolkodtok, elég nagy területet kell, hogy kibéreljetek, mert a vendégek a nagy körtáncok során igen sok helyet foglalnak majd el.