Esküvői szokások, melyeknek furcsa eredete van

Az esküvők tele vannak olyan szokásokkal, melyeknek az eredetére már senki nem emlékszik, pedig néhány esetben nem véletlenek miatt alakultak a ceremónián az események, hanem bizony fontos indokok miatt került ezekre sor. 

Nézzünk néhány általános szokást, melynek eredetére ma már szinte senki nem emlékszik.

Menyasszonyi fátyol

Az ókori görögök és rómaiak idejében használták a fátylat a szertartásokon, mivel úgy gondolták, hogy az védelmet nyújt a gonosz szellemekkel szemben.  A menyasszonyi fátyol viselésének az esküvőn, az elrendezett házasságok idején volt igazán jelentősége. Akkoriban a vőlegény és a menyasszony általában nem ismerték egymást az esküvő előtt, csak a ceremónián találkoztak. Ezen okból kifolyólag történtek olyan esetek, amikor a vőlegény aráját meglátva megfutamodott, lóhalálában hagyta ott menyasszonyát a meghívottakkal egyetemben. Ezért a megrendezett házasságokat szervezők kitalálták azt a megoldást, hogy a menyasszonyt lefátyolozva kísérték az oltárhoz és csak az igen kimondása után hajtották azt fel, így már nem volt lehetősége az új férjnek a szökésre. Európában a keresztes háborúk idején terjed el a fátyol viselésének szokása, a tisztaság, a szerénység és az ártatlanság jelképévé vált. Ezért szokás csak az első házasság alkalmával viselni azt.

Fehér menyasszonyi ruha

A történelem során az esküvőkön a menyasszonyok általában a legszebb, legcsodálatosabban díszített ruháikban házasodtak. Elsősorban a vörös színt kedvelték az esküvőkön, hiszen ez a szenvedély színe. A régmúlt időkben a fehér a gyász színe volt. Gyökeres változást hozott a menyasszonyi ruha színének kiválasztásában Viktória királynő, aki makacsul ragaszkodott a szokásoktól eltérően a fehér színhez és 1840-ben gyönyörű fehér szatén ruhájában állt oltár elé Albert herceggel. Feltűnő ruhája mellé narancsvirágokat választott, melyek a tisztaságot szimbolizálták. Néhány évvel a királynő merész döntése után, egy népszerű női magazin kijelentette, hogy bármilyen anyagból készülhet a menyasszonyi ruha, de az fehér legyen, hiszen ez a szín az ártatlanság és a tisztaság jelképe.

Csokordobás

Egy kicsit még mindig bizarrnak tűnik, hogy a virágcsokrot a menyasszony a hajadon meghívottak közé veti, de ez a szokás sem véletlenül alakult ki. Régebben az esküvőkön a meghívott vendégek mindegyike szerette volna megérinteni a menyasszony ruháját, sokszor ebből adódott, hogy a ruha elszakadt, bepiszkolódott. Egy ügyes csellel azonban kiküszöbölték, hogy mindenki az ara közelébe kerüljön, virágcsokrát hajította a tömegbe, ezzel is időt nyerve, hogy sietve távozhasson. Egyébként a napjainkban tartott szertartásokon két csokrot szoktak használni. A díszesebb, nagyobb bokréta a menyasszonynál marad emlékbe, ezzel készülnek a fotók is. A másik, amelyet dobócsokornak is neveznek, pedig egy kisebb változata az igazi menyasszonyi csokornak. kevesebb díszítéssel, kisebb virágokkal, de stílusában azonos az eredetivel.

Koszorúslányok

Gondolkodtál már azon, hogy miért van szükség az esküvődön koszorúslányokra? A válasz egyszerű, bár szintén történelmi háttere van. A római korban nem volt ritka, hogy tíz koszorúslány is volt egy-egy esküvőn, mindannyian ugyanolyan ruhában, mint a menyasszony. Ennek oka az volt, hogy az ártó szellemek elől elbújhasson, egyes feljegyzések szerint ehhez a lányok még egy kört is formáltak, ahol középen az ara bújt meg. Feltételezik, hogy emiatt született a koszorúslány elnevezés is.

Remélem, hogy több érdekességet is megtudhattál cikkünkből az esküvői szokások kapcsán. Nézd meg további bejegyzéseinket, biztosan találsz még hasznos információkat.