Esküvői szokások a világ körül – német esküvő

A német emberek tisztelik és ápolják hagyományaikat, hosszú idő óta tartják fenn az esküvői szokásokat. A külföldön élő német párok számára is fontos, hogy a tradícióknak megfelelően tudják kimondani a boldogító igent, így érdemes tisztában lennünk szokásaikkal. Régiónként eltérőek lehetnek az esküvő egyes részletei, nézzük, milyen hagyományos elemei lehetnek a nagy eseménynek.

Az egész esküvő akár három napig is eltarthat,

hiszen a polgári és az egyházi esküvő is különböző napokon van.

Vidéki magyar lagzikban már megszokhattuk, hogy az esküvői menet végig vonul a városka főutcáján. Németországban is van hasonló szokás, de a násznép és az ifjú pár az esküvői szertartás után hajt autóval végig a városon, erős dudaszó kíséretében.

Hagyományos álláspont, hogy a menyasszony édesapja viseli az esküvő költségeit. Manapság azért ebben kis változás történt, mert a szülők és a pár közösen osztozik a fizetni valón. 

Egyedülálló szokásként az esküvő előtt a barátok és a család elkészítik az esküvői újságot (Hochzeitszeitung), melyben a jegyespárról szóló cikkek, fotók találhatóak. Ezt a füzetet később az esküvői partin eladják, ezzel a bevétellel egészítik ki a nászút költségeit. 

A megszokott legénybúcsú (Junggesellenabschied) nem maradhat el, néhány nappal az esküvő előtt a vőlegény barátaival meglátogatja a kocsmát, ahol isznak az utolsó szabad napokra. 

Polterabend – nem hivatalos esküvői fogadás, ahol tányérokat és edényeket törnek össze, mert úgy gondolják, hogy a darabok szerencsét hoznak a menyasszonyra. Az összetört edényeket közösen kell eltakarítani a fiatal párnak. 

A virágdíszítés a templomban elengedhetetlen, a menyasszony csokra is csodás, és ezt a virágözönt az autók motorház tetejére is kiterjesztik, színesítve ezzel az autós felvonulást. Az egyházi ceremónia után a menyasszonyi csokorra kötött hosszú, fehér selyemszalagokat az autók rádió antennájára erősítik és így halad a menet. 
Rizsszórási ceremónia a templomból kijőve szintén kihagyhatatlan szokás. A hagyomány szerint ahány rizsszem marad a menyasszony hajában, annyi gyermeke lesz a házaspárnak. 

Közvetlenül a templom előtt az ifjú párnak egy különleges szertartáson kell részt vennie,

egy fahasábot kell együtt elfűrészelniük, mely közös életük első akadályának leküzdését jelenti. 

A lakodalom idején az első táncot az ifjú pár lejti el a táncparketten, méghozzá egy hagyományos keringőt. A következő tánc a menyasszonyt és édesapját illeti meg, a vőlegény pedig édesanyjával táncol. Ezalatt a menyasszony édesanyja és a vőlegény apja, egymással ropják a táncot. 

Az esküvői ceremónia után a vacsoránál az esküvői tortát közösen vágja fel az ifjú pár. Az est során rengeteg játékot játszanak közösen a vendégekkel, beszédeket tartanak a rokonok (az elsőt általában a menyasszony apja. 

A menyasszony cipőjét a hagyomány szerint az előző évben összegyűjtött aprópénzből kell megvásárolni. 

Kisebb falvakban ma is divat a menyasszony rablás. Sokszor rosszul végződik a viccesnek szánt esemény. A vőlegénynek ugyanis végig kell járnia a kocsmákat, míg meg nem találja a menyasszonyt és az ott lévőket mind meg kell hívnia egy italra, aztán fizetni a hatalmas számlákat. 

Az első közös éjszakája a házaspárnak intim dolog, azonban a német „jóbarátok” gondoskodnak arról, hogy ne legyen túl nyugodalmas. Mindenféle szerintük jópofa dologgal viccelik meg a fiatal párt, mint például feltöltik a szobát léggömbökkel, vagy különböző időpontokra beállított ébresztőórákat rejtenek el a nászéjszaka helyszínén.