Esküvő télen-nyáron

Az esküvőszervezés egyik leglényegesebb eleme az időzítés. Hagyományosan a májustól októberig terjedő időszakot tekintjük a hivatalos lagzi-szezonnak, de az utóbbi években ezen a téren változás tapasztalható.

Ennek nyilvánvaló oka a klímaváltozás, hiszen átrendeződni látszanak a bolygónk éghajlati viszonyai, a globális felmelegedés érezteti hatását, és az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. Miközben egyre több esküvőt szerveznek tavasszal és ősszel, a tél is kezd felzárkózni népszerűségben, a nyár pedig egyelőre maradt a lista élén. De vajon átalakulhat-e teljesen ez a népszerűségi rangsor? Eldönthető-e, hogy a téli vagy a nyári esküvő előnyösebb? Ha nem is célunk egyértelműen megválaszolni a kérdést, olyan érveket sorakoztatunk fel mindkét évszakra vonatkozóan, amivel – remélhetőleg – megkönnyítjük a döntést. 

Téli esküvő: bőven van benne lehetőség

A hideg időjárás nem mindig kellemes, de legalább kiszámítható. Egy nyári nappal ellentétben, amit megszakíthat eső vagy vihar, télen tudjuk, mire számítsunk, és ennek megfelelően beltéri helyszínt választunk. Ez azt is jelenti, hogy a szabadtéri esküvő ötletét elfelejthetjük, ami lehet hátrány, de például egy, a vendéglátó-egységhez csatlakozó fedett terasz az elénk táruló havazás, hólepte dombok és hófödte fák, háztetők látványával bőven kárpótolhat, és nagyon hangulatos tud lenni. Nem beszélve arról, hogy a tökéletes esküvői fotóért sem kell messzire menni: a téli táj álomszerű háttér lesz. 

Fontos, hogy a téli esküvőre ne akarjuk a nyárra jellemző sablonokat, programokat erőltetni, hanem inkább éljük meg az évszak szépségét, és fordítsuk előnyünkre a kevésbé kedvező körülményeket is. A téli esküvő, bár terjedőben van, még korántsem szokványos, ezért már az esküvői meghívóval meglepetést szerezhetünk családtagjainknak. Ez a sajátos hangulat körbelengi majd a helyszínt, ami a dekorációban, a világításban is tükröződik. 

További előny, hogy a menü kitalálásánál nem kell figyelnünk annyira a kalória-bevitelre, és terítékre kerülhetnek a testesebb, zsírosabb fogások is. A gyakorlati szempontokról sem feledkezhetünk meg, például nagyobb a valószínűsége, hogy a meghívottak eljönnek, hiszen nem mennek nyaralni, és az esküvői szolgáltatók: anyakönyvvezető, zenekar, esküvőszervező, ceremóniamester, helyszín sem lesznek foglaltak. 

Az időjárás mellett, ami kizárja a szabadtéri esküvő lehetőségét, hátrány még, hogy a virágok beszerzése jóval bonyolultabb és költségesebb lehet, mint nyáron. A téli ünnepkör miatt pedig körültekintően kell kiválasztani az időpontot. 

Nyári esküvő: a megszokott banzáj 

A nyári esküvő legnagyobb előnye kétségkívül, hogy megrendezhető a szabadban, és rengeteg helyszín közül választhatunk. Nem árt viszont, ha időben, akár egy évre előre foglalunk időpontot, mert a kapósabb helyek viszonylag hamar elfogynak, és az esküvői szolgáltatók is hamar betáblázódnak. 

Az öltözködést sem kell túlgondolni: előkerülhetnek a lenge koktélruhák, hiszen fázni biztosan nem fogunk. Ha pedig kedvünk tartja, megrendezhetjük a virágok karneválját, mivel ilyenkor ezer színben pompázik a természet. A menüt viszont jól tesszük, ha könnyedebbre tervezzük, mert a nagy hőség nem kedvez a teltebb ízeknek. Díszítés terén sem szűkölködünk: nyáron a természet bőkezű és kimeríthetetlen erőforrásokat kínál. 

A melegnek is vannak azonban hátulütői: a hőségben leolvad rólunk a smink, izzadunk, ráadásul bármikor kerekedhet egy jókora vihar, ami keresztülhúzza a számításainkat, ezért nem árt fenntartani egy zárt terű B opciót. 

Bármelyik lehetőséget is választjuk, fontos, hogy alapos mérlegelés és tervezés előzze meg döntésünket, a számunkra fontos szempontok alapján. 

Photo by Daria Shevtsova from Pexels