Egy igazi olasz esküvő 3 elengedhetetlen mozzanata

Az esküvői szokások a nagyvilágban igen eltérőek. A népek kultúrájának sokszínűsége ezeken a rendezvényeken is megmutatkozik. 

Azonban minden esküvőnek egy célja van, hogy az ifjú pár összekösse az életét.

Az európai esküvői szokások közül mostani cikkünk témájának az olasz esküvőt választottuk, mivel sokban hasonlít a magyar házassági ceremóniához, egyes elemei a modern hazai esküvőkön is felfedezhetőek.

Ilyen mozzanat például az esküvői köszönet ajándék, mely hazánkban az utóbbi években került előtérbe. A meghívott násznép számára apró ajándékot ad az ifjú pár. Az olasz esküvőkön tájegységenként változik, hogy mely időpontban kerül kiosztásra az ajándék. Van olyan olasz tartomány, ahol a meghívó mellé teszik a díszes kis csomagot, máshol a vacsora végén adják át a meghívottaknak az ajándékot. Egy közös azonban van területtől függetlenül. A kis ajándékcsomagok nem rejtenek mást, mint öt szem fehér cukormázzal bevont mandulaszemet. Ezek a mandulák jelképezik az öt legfontosabb jókívánságot, melyek az egészség, boldogság, gazdagság, termékenység és hosszú élet.

Hazánkban is kezd divattá válni az apró, kis organza tasakokba helyezett ajándék átadása. Ezekben a zacskókban apró díszeket, az esküvőre emlékeztető tárgyakat helyeznek el.

Sok pár választja a csoki szeletet köszönetajándékként. Ekkor egy apró csoki szeletet csomagolását egyedi, az esküvő dátumával és az ifjú pár nevével díszítenek.

Vannak más jellegű köszönetajándékok is,

melyek tartósabbak, mint a csoki, ilyen például az egyedi hűtő mágnes, kulcstartó vagy éppen az esküvői ültető kártya.

A mai modern olasz esküvőkön egyre gyakoribb, hogy a köszönetajándék árát jótékonysági célokra ajánlják fel és a násznép tagjai csak egy képeslapot kapnak, melyen szerepel a megsegített intézmény, alapítvány neve.

Még egy érdekes részletét szeretnénk kiemelni az olasz esküvőknek. A hazánkban megszokott menyasszonytánc helyett az esküvő végén az ifjú férj nyakkendőjét vágják darabokra, és ezt az ara harisnyakötőjével együtt elárverezik a násznép között. Ekkor van némi pénzbevétele az ifjú párnak, mely összeget a hagyományok szerint a menyasszony kezében lévő kis fehér szatén táskába csúsztatnak. Az itt összegyűlt összegből megy az újdonsült házaspár nászútra. Ekkor azért van lehetőség a menyasszonnyal is táncolnia a licitálóknak.

Az olasz esküvőkön általában esküvői ajándéklista alapján adják az ajándékokat az ifjú párnak. Hazánkban is egyre elterjedtebb, hogy a házasulandók előre megmondják mi az ami hiányzik a jövőbeni közös háztartásukból és a felsorolt tárgyak közül a násznép válogathat, mindenki pénztárcája szerint.

Az esküvői szertartáson az ifjú pár barátai a szokás szerint egy váratlan pillanatban megviccelik a menyasszonyt vagy a vőlegényt. Nem válogatnak az eszközökben a galád támadók és nagyon ügyelnek arra, hogy az ifjú pár megdöbbent, vagy épp megbotránkozó pillantását, arckifejezését megörökítsék az utókornak. Vannak esetek, mikor az egyházi szertartás kellős közepén hozzák kellemetlen helyzetbe a vőlegényt azzal, hogy cipője talpára “Segítség” feliratot ragasztanak, így mikor a pár az oltár előtt letérdel, a násznépnek van min derülnie. Néhányan azzal viccelik meg a friss házasokat, hogy az esküvői torta másolatát ejtik el vagy félreérthető ajándékot adnak a menyasszonynak az egész násznép előtt.

Ezek a kis viccelődések nagyban emelhetik a lagzi fényét, hiszen örökké emlékezetes perceket okoz mind a meghívottaknak, mind pedig az ifjú párnak.