Ceremóniamester – modern kori vőfély, az ifjú pár jobbkeze

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi különbség van a ceremóniamester és a vőfély között. A helyzet az, hogy valójában leheletnyi határ húzódik a két fogalom között, ám mégsem ugyanazt jelenti a kettő.

Vőféllyel vidéki lakodalmakon lehet és lehetett találkozni, a régi hagyományok szerint pedig csakis a vőlegény legjobb (nőtlen) barátja tölthette be ezt a tisztséget. Fején bokrétás kalap, kezében szalagokkal teletűzdelt bot díszelgett és legtöbbször öltözéke is népies motívumokkal volt tarkítva. Ő volt az esküvők hangulatfelelőse, csak úgy mint a ceremóniamester, aki a XXI. századi elvárásoknak megfelelően egyfajta modern kori vőfélynek is tekinthető.

Más világ, más elvárások

Ameddig a vőfély feladatai csakis az esküvőre és az azt megelőző pár órára korlátozódtak, addig manapság egy ceremóniamesternek már sokkal több dolga van.

Ő nemcsak a vendégek hangulatáért felel, hanem bizalommal fordulhat hozzá az ifjú pár az esküvőszervezés ügyes-bajos dolgaival is.

Ha igény van rá, tanácsokkal látja el a házasulandókat, és vele lehet leegyeztetni az esküvő teljes forgatókönyvét is.

Tisztában van a protokolláris szabályokkal, a vendégsereg szórakoztatásáért pedig mindent megtesz úgy, hogy közben oroszlánrészt vállal az esküvőszervezésben, a váratlan helyzetek elhárításában is, így könnyítve meg az ifjú pár dolgát.

Megjelenése már nem „népies”, öltözéke elegáns, ünnepi, beszéde, szónoklatai pedig nem rigmusosak, versesek, hanem a mindennapi nyelvhez hasonlóak.

Persze ha kell ő is verssel, de már nem úgy, ahogy a régi idők vőfélye tette: egy ceremóniamester főképp a háttérből irányítja az eseményeket, és olyan eszközökkel (játékokkal, programokkal) szórakoztatja a násznépet, amikre az ifjú pár is igényt tartott.

Nem ragadja mindenáron magához a szót, nem ő akar lenni az esemény központi figurája, inkább mindent megtesz azért, hogy az esküvő egyszerre legyen szórakoztató és emlékezetes.

Közeledik az esküvőd és még nincs ceremóniamestered? Ne késlekedj, hiszen a legjobb ceremóniamesterek határidőnaplója már jó előre betelik!