A házasság mumusa: a kritikus hetedik év

A házasság teli van buktatókkal, kihívásokkal és megpróbáltatásokkal, de ezek közül is köztudomásúlag a legnagyobb rém a hetedik év. Mind a statisztikák, mind a népi bölcsesség rávilágítanak, hogy a hetedik év igazi vízválasztó. Ez részben igaz, de az, hogy miképp vészeled át a pároddal, rajtad áll. A házasság munka az első hét évben, és munka lesz a hetedik után következő összesben. Most megmutatom, hogyan tudjátok bevenni ezt az akadályt ketten! 

Manapság a házasság szerepe változóban van. Intézményből, túlélési stratégiából szimbólummá, gesztussá alakul. A házasság szentségébe vetett bizalom a felgyorsult világunkban sajnos csorbát szenved. Ezzel párhuzamosan megjelennek a praktikus, házasságtól független megfontolások is, mint a házassági szerződés megkötése, illetve saját lakások megtartása. Ezek mind természetes reakciók, a bizonytalan jövő miatt érzett szorongás feloldására szolgálnak. 

A statisztikai mutatók rávilágítanak, hogy általában a házasságok hetedik éve az, amely első igazán kritikus időszakként azonosítható be. Pszichológus szakvélemények alapján arra lehet következtetni, hogy ez egy fordulópont. Ha eddig nem történt változás egy pár életében, az egyhangúság miatt, ha pedig beállt változás a kapcsolatban – legtöbbször ebben az időszakban történik az első gyermek beiskolázása – akkor amiatt. 

Mit tehetsz, ha elbizonytalanodsz a házasságodban? 

A házasság konfliktusok és kompromisszumok sora. Egy olyan véget nem érő út, amely során a felek együttműködnek a közös céljaik, saját és párjuk fejlődése érdekében. Ez hatalmas kihívás, emiatt természetes, ha olykor elbizonytalanodsz benne. Ez is mutatja, hogy képes vagy kritikusan szemlélni a helyzeteteket, ami a megoldás kulcsa. Ilyenkor az alábbiakat érdemes megfontolnod: 

1. Tudható, hogy mi a valódi baj? Tényleg az okoz gondot, hogy túlórázik, vagy van egy sokkal komolyabb gond, ami miatt a másik a munkába menekül? Az ok és az okozat elválasztása kritikus, akárcsak egy betegség esetén: a láz önmagában nem betegség, csupán annak egy tünete. 

2. Őszintén meg tudjátok beszélni? Az emberek hajlamosak a szívükre venni mások kétes viselkedését, holott sok esetben a másikban szikrányi rossz szándék sincsen. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjátok kideríteni, ha köntörfalazás nélkül kitárgyaljátok. 

3. Megvan bennetek a szándék? Vizsgáljátok meg magatokat őszintén, és nézzetek szembe önmagatokkal: mit szeretnétek egymástól, egymással? Mire vágytok, és milyen kötelességek nyomják a vállatokat? Ha ezekre a válaszok egybevágnak, összepasszinthatók, vagy csak kiderül, hogy szeretnétek a másikéval összhangba állítani a tiéteket, meg is kaptátok a választ az eredeti kérdésre. 

Nem a hetedik év jelenti a gondot, hanem az, ha elspóroljátok a munkát. Azzal sincs baj, ha időnként megrázzátok magatokat, és akár segítséggel dolgoztok magatokon. Szinte minden helyzetre van megoldás, csak rajtatok múlik, hogy megtaláljátok-e.