esküvői tánc

Szabad egy táncra? - Esküvői táncoktatás

Álmaid esküvőjén lesz nyitótánc? Akkor érdemes az esküvő előtt profi szakemberrel konzultálnod, így nem fogsz a násznép előtt felsülni. Nézzük mire kell figyelned a tánctanár kiválasztásakor és a táncok összeállításánál.

Miután az esküvőn nincs pontosan meghatározott szabálya, hogy milyen táncokat kell eltáncolni, így elég nagy szabadsága van az ifjú párnak a választásban. Természetesen attól is függ, hogy milyen és hány táncra vállalkoznak a fiatalok, hogy mennyire ügyesek, szeretnek-e táncolni, mert valljuk be, a többség inkább csak ösztönösen ropja, elég kevesen vannak azok, akik már valamilyen megalapozott tudással vágnak neki az esküvőnek. Néhány menyasszony és vőlegény kifejezetten tartózkodik attól, hogy megmutassák tánctudásukat a násznép előtt, hiszen annyira botlábúak, hogy maguktól nem állnak elő semmilyen produkcióval. Számukra is van remény, profi tánctanárokkal rövid idő alatt egy-egy tánc erejéig minden meghívottat megdöbbenthetnek.

Nézzük milyen táncokat szokás az esküvőn eltáncolni:

Nyitótánc

Általában romantikus zenére táncolt klasszikus angol vagy bécsi keringő lépéseit kell elsajátítania az ifjú párnak. A lassú és egyenletesen lendülő, térben haladó fordulásokkal tűzdelt táncot, azok is meg tudják tanulni, akik nem rendelkeznek nagy tálentummal ezen a téren. Meghitt és ünnepélyes tánchoz megfelelő zenét választhatnak a párok, miután a romantikus hangulatú zenedarabok rengeteg stílusban megtalálhatóak, így mindenki a maga ízlésének megfelelő számot tud választani. Ne felejtsétek el, hogy ezzel a tánccal nyitjátok meg a táncteret a vendégek előtt, így ezzel az esküvő hangulatát is meghatározhatjátok. A komolyabb hangvételű vacsorához, elegánsabb helyszínhez jobban illik a klasszikus tánc, mint egy latinosabb, erotikus rumba, mely szintén lehet a nyitótánc. 

Meglepetéstánc

A nevéből adódóan ez egy olyan tánctípus, melytől mindenkinek leesik az álla. Persze függ a tánc stílusa, intenzitása, bonyolultsága a pár felkészültségétől, ritmusérzékétől is, de általában pörgős, könnyed és gyors tempójú tánc szokott lenni. A rocky, samba, cha-cha-cha vagy a most divatos zenékből összeállított válogatásra készült egyedi mozgáskombináció, igazán ütős hatású tud lenni. Sok esküvőn már egy komplett előadást mutat be az ifjú pár, többször láttuk már, hogy a nyitótánc után azonnal, szinte egymásba öltve kezdődik is a meglepetéstánc egy fordulatos stílusváltás keretében. A külföldi esküvők példájára hazánkban is láthatóak már olyan videófelvételek, melyeken a vőlegény vagy a menyasszony külön produkcióval áll elő, együtt táncolva a koszorúslányokkal és a kísérőkkel. A profin kivitelezett előadásokban rengeteg a munka, több órányi táncoktatás és gyakorlás áll ezek mögött. Viszont az élmény felejthetetlen lesz, így megéri rászánni az időt és pénzt ezekre a táncokra.

A meglepetéstáncok között egyre többször találkozunk az apa-lánya bemutatóval is, amikor a menyasszony édesapja társaságában ad elő egy táncot, mely akár lehet a vőlegénnyel közös tánc kiváltása is, ha a férjjelölt nem éppen a táncparkett ördöge. 

Gyertyafény keringő

A hagyományos menetű esküvőkön nem ritka az ifjú férj és feleség első közös tánca, a gyertyafény keringő eltáncolása. A sötét teremben valamennyi vendég és az ifjú pár is kezükben gyertyákat tartanak. Ebben a hangulatos megvilágításban táncolja el az immár férj és feleség az angol vagy bécsi keringőt. Ez a tánc a befejezése a hivatalosabb esküvői szertartásoknak, ezután a pár kényelmesebb ruhába öltözik és együtt bulizik tovább a meghívottakkal.

Menyasszonytánc - Menyecsketánc

Mindkét elnevezés szinte ugyanazt a szokást jelenti, hiszen a menyasszony utolsó tánca még a nászéjszaka előtt. Ekkor a meghívottak pördülhetnek egyet-kettőt az arával, majd pénzadományaikat a letakart bödönbe helyezhetik. Vidéki lagzikban még él ez a szokás, de egyre kevesebb pár választja a pénzgyűjtés ezen módját napjainkban.

Nemcsak Budapesten, de az ország több nagyvárosában találunk táncoktatókat, akik kifejezetten az esküvői táncokra készítenek fel. Általában elmondható, hogy az oktató költségein túl a terem bérletét is nektek kell állnotok. Heti egyszer 1,5 óra a legkevesebb, amit a tánctanulásra javasolnak az oktatók, de emellett nagyon fontos az otthoni gyakorlás is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az oktatók ígérete szerint 3-4 alkalom alatt elsajátíthatóak az egyszerűbb táncok, így nagyjából kiszámolható, hogy milyen költségekkel jár a tanulás. Bár ez is csak növeli az esküvőre szánt költségeket, de hatalmas élményt, örök emléket és egy újabb tudást is biztosít számotokra, melyet senki el nem vehet tőletek.

Hasznosnak találtad cikkünket? Kérjük oszd meg másokkal is.