Más nemzetiségeknél is van menyasszonytánc az esküvőn?

Biztosan Te is voltál már olyan esküvőn, ahol a menyasszonytánc során a vendégek pénzt dobáltak egy nagyméretű dobozba vagy vájdlingba. Tudnod kell, hogy nemcsak hazánkban ez a szokás, hanem több nép is ismeri. 

Egy multikulturális társadalomban nem feltétlenül van minden esküvőn menyasszonytánc, mert ott a különböző kultúrákból érkező meghívottak nem mindegyike értheti, hogy miért kell pénzt adnia a táncért. Viszont vannak népek, akik hasonló hagyományokkal rendelkeznek, mint mi, magyarok. 

Nézzük mely országokban tartják jó szokásnak a menyasszonytáncot.

Lengyel köténytánc

Az összes vendég sorban táncol a menyasszonnyal, és pénzt ajánl fel az ifjú házaspárnak, amelyet a menyasszony apja által tartott speciális köténybe gyűjtenek. Elhangzik a Pani Mloda Polka dal. Miután táncolt a vendég a menyasszonnyal, kap egy italt, általában egy szeszes italt.

Nigériai pénzpermet

Nigéria délnyugati részén, ezt a hagyományt sok nigériai szereti. A pénzpermetezés szimbolizálja a boldogság, a jó szerencse és a vendég szeretetét a pár iránt. A menyasszony és a vőlegény együtt táncolnak a násznép mögött. A vendégek körbeveszik a házaspárt a táncparketten, és bankjegyet tesznek a pár homlokára. A leesett bankókat a "segítő gyűjtögetők" összeszedik és zsákokba szedik be, így gyűjtik össze a házaspárnak.

Filippinó pénztánc

A férfi vendégek beállnak a menyasszony elé, hogy pénzt tűzzenek a ruhájára, míg a nők pénzt raknak közben a vőlegény ruhájára. A rögzítés kreatív lehet, vannak akik füzérként összeillesztett bankjegyekből koronát készítenek, vagy a ruhájukra rögzítik. Ez a „díszítés” eltarthat egy ideig, ha sok a táncos, és a vendégek felváltva táncolnak a menyasszonnyal. 

Portugál pénztánc

Történelmileg a tánc a férfi vendégeknek szólt, akik menyasszonnyal táncoltak. Ma koszorúslányok és női vendégek is táncolnak a vőlegénnyel. A menyasszony apja általában úgy kezdi, hogy táncol a lányával, míg a vőlegény édesanyja a fiával táncol. A menyasszony leveszi a cipőjét, és a táncparkett közepére teszi, ahová a vendégek teszik a tánc után a pénzt.

Görög pénztánc

Görögország kisebb falvaiban régi hagyomány, hogy az esküvő előtt egy különleges tánc közben pénzt gyűjtenek a menyasszony ruhájára.