Házasság utáni névviselés

"Minek nevezzelek" - mondja Petőfi Sándor feledhetetlen versében. Ezt a kérdést a házasulandó felek is feltehetik egymásnak, hiszen ma már nemcsak a nők, hanem a férfiak is megváltoztathatják nevüket a házasságkötéskor. Nézzük az ehhez kapcsolódó szabályokat.

A házasságkötéskor nemcsak a feleség, hanem napjainkban már a férj is megválaszthatja nevét. A hagyományos -né végződést természetesen nem veheti fel, hiszen ez csak a nő előjoga, viszont kedvese vezetéknevét valamilyen formában átveheti. De nézzük előbb a feleség lehetőségeit.

Régebben hazánkban a feleség szinte kizárólag csak azt választhatta, hogy a férje nevét viselheti -né utótaggal kiegészítve. Később a jog már szabadabban engedte ezt változtatni, hiszen akár nem is szükséges felvennünk a férj nevét, maradhat leánykori nevünk is az esküvő után. 

Napjainkban tehát az alábbi lehetőségek közül választhat az újasszony:

  • marad a leánykori neve, vagy a házasságkötés előtt viselt neve, (Kiss Katalin)
  • felveheti férje teljes nevét, kiegészítve a -né utótaggal, (pl. Kovács Jánosné)
  • ezt a változatot tovább kombinálhatja úgy, hogy a férje családi nevét a toldással veszi fel és hozzákapcsolja a házasság előtt viselt nevét, (pl. Kovácsné Kiss Katalin v. Kovács Jánosné Kiss Katalin)
  • felveheti férje családnevét, melyhez hozzákapcsolja a saját utónevét. (pl. Kovács Katalin)
  • összekapcsolhatják a két családnevet, melyhez hozzátoldják a keresztnevet. (pl. Kovács-Kiss Katalin vagy Kiss-Kovács Katalin)

A férj számára is adódik több lehetőség, hogy felvegye a felesége nevét, ezzel is jelezve összetartozásukat:

  • maradhat a saját születési neve, vagy a házasság előtt viselt neve, (Kovács János)
  • felveheti a felesége családnevét, melyhez hozzáteszi a keresztnevét, (Kiss János)
  • egy újabb variáció szerint a két fél családnevét házasság után házassági névként használhatják, melyhez a keresztnév társul még. (pl. Kiss-Kovács János vagy Kovács-Kiss János) Ebben az esetben maximum két tagú lehet a családi nevekből képzett rész.

A férj névváltoztatását általában az inspirálja, hogy a feleség családnevének utódlása másként már nem lehetséges, így szeretnék tovább vinni a családfát gyermekeik születésével.

A házasság utáni névválasztást, még a hivatalos házasságkötés előtt kell eldöntenetek

és az anyakönyvvezetővel tudatnotok, mivel a házasságkötés után megkapott iratokon, házasságlevélen, már ezeknek az adatoknak kell szerepelniük.

Bár még csak most készültök a házasságra, jó ha tudjátok, hogy válás esetén automatikusan nem változik meg a nevetek, azt az anyakönyvvezetőnél kell külön jeleznetek. Ez nincs határidőhöz kötve, vagyis akár életetek végéig használhatjátok a házasság idején felvett neveteket. 

Akármelyikőtök is dönt a névváltoztatás mellett, mindenképpen szükséges a házasságkötés után az okmányirodában irataitokat kicseréltetni, bankoknál, NAV-nál, munkahelyeteken pedig jelezni az új személyes adatokat, személyi igazolvány új számát, stb. Sokan egyébként a hosszú procedúra miatt inkább maradnak a házasság előtti nevüknél, de tapasztalatból mondhatjuk, hogy már igen gyorsan el tudunk több ügyet is intézni az okmányirodában, csak előtt jól végig kell gondolnunk, mely hatóságoknál, hivataloknál kell átíratnunk adatainkat. 

Hasznosnak találtátok cikkünket? Kérjük osszátok meg másokkal is.