Tanácsok a kreatív fotózáshoz

Az esküvői fotózás nemcsak magának a lakodalomnak a fotózásáról és az este archiválásáról szól. Ide kapcsolódik az esküvő előtti jegyes fotózás és az un. kreatív fotózás. 

A lagzi ideje alatti fotózáshoz tartozik a szertartások, a csoportképek és a lakodalom megörökítése. A jegyes fotózásra általában az esküvő előtt néhány nappal kerül sor, ez jó alkalom arra, hogy megismerjétek a fotóst és a munkamódszerét, miközben ő felméri, hogy milyen képek, beállítások állnak jól nektek. A három típusú fotózás közül a kreatív fotózás a legkevésbé kötött, a legszabadabb, ahol ti döntitek el, hogy hol, mikor és milyen stílusú képeket szeretnétek, ezért általában ezek lesznek azok a képek, amik leginkább tükrözik, hogy milyenek is vagytok.

A sok éves ceremóniamesteri háttérrel tudom, hogy ilyenkor mennyi mindenen csúszhat el a dolog… Az a legfontosabb, hogy szánjatok erre legalább két órát, ha biztosak akartok lenni abban, hogy nem kell kapkodni majd a beállítások között. A kreatív fotózásra sor kerülhet a lagzi napján, de akár a rákövetkező napokban is. Érdemes B tervvel is készülni, ha esetleg rossz idő lenne a fotózás napján. Ez lehet zárt helyszín, Kastély, Hotel, de akár műterem is. A fotósok kifejezetten szeretik a kora reggeli vagy kora esti fényképezést, mert általában ilyenkor a legszebbek a fényviszonyok.

A kreatív fotózás helyszínét vagy helyszíneit ti választjátok meg. Lehetőleg olyan helyet válasszatok, ami kötődik hozzátok vagy része a történeteteknek. Ide tartozhat pl. az első randi helyszíne, vagy ahol megismerkedtetek. Ha van egy közös hobbi (pl. szeretitek a vonatokat vagy repülőgépeket), akkor ilyen helyszínekre is szervezhetitek a fotózást. Választhattok több helyszínt is, de ez maximum 4 legyen, különben ez a pár óra csak a rohanásról fog szólni és nem tudtok kellően ellazulni a képekhez!

A kreatív fotózás a legkötetlenebb műfaj az összes esküvői fotó közül,

itt tényleg ti választjátok ki, hogy milyen típusú és stílusú képeket szeretnétek. Vannak, akik a régies stílusú fekete-fehér képeket; vannak, akik a romantikus beállításokat, háttereket és színeket szeretik; de vannak olyan párok is, akik inkább csak egy jót nevetnek az egészen és vicces beállításokat, kiegészítőket választanak. Bármit kitalálhattok, amihez kedvetek van, a fotós ahhoz fog alkalmazkodni, maximum csak tanácsokat ad a megvalósításhoz.

A fotózás előtt alaposan gondoljátok át, mire lesz szükségetek. A menyasszony mindenképpen vigye magával a sminkkészletét, vagy sminkesét, hogy rá lehessen javítani a sminkjére. Nem árt egy fésű és hajlakk sem, ha a frizurát kell megigazítani, de akár a fodrászt is magunkkal vihetjük. Természetesen a tükröt se hagyjátok otthon! De készüljetek mindennel, amiből szükségetek lehet egy pót-készletre. Ha lehet, menjen veletek egy barátnőtök is, aki figyel arra, hogy minden jól álljon és esetlegesen még a menyasszony sminkjére is rájavíthat. De ezen kívül objektív véleményt is adhat, segít, hogy mi áll jól nektek, mi áll a személyiségetekhez közelebb.

Ne kövesd el azt a hibát, hogy egy rokont vagy ismerőst kérsz fel fotósnak! Sokan a fotós díját akarják megspórolni az esküvő költségvetéséből, utána a végeredményt látva rájönnek, hogy ezeket a képeket sajnos nem tudják büszkén mutogatni majd gyerekeiknek vagy unokáiknak… A vendégek azért vannak a lagzitokon, hogy jól érezzék magukat, nekik nincs olyan felszereltségük és tapasztalatuk, mint az esküvői fotósoknak. A különbség főként a kreatív fotózás képein fog meglátszani, hiszen ilyenkor számít a legtöbbet a megfelelő szög, beállítás és utómunka.