Hogyan válasszunk esküvői helyszínt?

Ez az egyik legfontosabb eleme egy esküvő szervezésének, hiszen alapvetően meghatározza az esküvő hangulatát, emellett legtöbbször ez a lagzi egyik legköltségesebb része is. 

Először azt kell megnézni, hogy hány fős lagzit tervezünk, majd a helyek befogadóképessége szerint szűkíteni a kínálatot. Néha egy esküvőhelyszín több teremmel is rendelkezik, amelyeknek változó a kapacitása, ilyenkor azonban gyakran több lagzi is van egy épületben. Fontos mérlegelni, hogy ezt bevállaljuk-e.

Külön nehézséget jelent, ha a pár, illetve a vendégek különböző városokból származik. Ilyenkor tanácsos abban a városban tartani a lakodalmat, ahol több rokon lakik, vagy a kettő közötti félúton.

Még nehezebb megoldani a szervezést, ha a pár más-más városokból származik, de egy harmadikban él. Ebben az esetben a legegyszerűbb, ha egy olyan megoldást választotok, ami valahol félúton található.

A más városból érkező vendégek számára gondoskodni kell szállásról. A legszerencsésebb, ha a helyszín rendelkezik szálláshelyekkel, de gyakran az esküvőhelyszínek is tudnak nektek segíteni a környéken található szállások megszervezésében, néhány esetben külön szerződésük is van egy-egy hotellal.

Egyszerűbb dolgotok van, ha egy hotelban, csárdában vagy kastélyszállóban tartjátok a lagzit, így a buli és a szállás egy helyen van, a vendégeknek nem kell a lagzi után még órákig vezetniük.

Mindig figyeljetek arra, hogy a helyszín bruttó vagy nettó árajánlatot küld. Emellett fel kell mérnetek, hogy pontosan mi van benne az árban: szervízdíj, pezsgő, vendégváró falatok stb.

Járjatok utána, hogy lehet-e bevinni tömény italokat, tortát, sütit. Gyakran van a helyszíneknek egy hivatalos záróra-időpontja, ez azonban legtöbbször pluszdíjért hosszabbítható. Ajánlatos a menüt még a lagzi előtt végigkóstolni, hogy ne érjen titeket meglepetés.

A helyszínek kiválasztásánál azt is mérlegelni kell, hogy mennyire ragaszkodtok egy időponthoz. Ha hajlandóak vagytok rugalmasabbak lenni, akkor lényegesen több helyszín közül választhattok, mert így nem fordulhat elő, hogy pont azon a napon foglalt, és így egy amúgy szimpatikus hely kiesik a lehetőségek közül. A legnépszerűbb helyeket gyorsan lefoglalják, ilyenkor vagy rugalmasnak kell lennetek az időpontot illetően, vagy jóval korábban el kell kezdenetek szervezni (pl. egy évvel a lagzi előtt).

Ha sokan érkeznek autóval, járjatok utána, hogy mennyire egyszerű parkolni a környéken, milyen lehetőségek lesznek vendégeitek számára. Néha a helyszínnek van külön parkolója, de egyes területeken (pl. vár környéke) behajtási engedélyt kell kérnetek.

Ha szeretnétek templomi vagy polgári ceremóniát, akkor járjatok utána, hogy a lagzi helyszínének környékén erre milyen lehetőségek vannak. Ma már sokszor a lakodalom helyszínén is megoldható a polgári, de akár az egyházi szertartás is.

Manapság már nagyon sok lehetőség áll egy fiatal pár előtt a helyszín kiválasztásakor: az a legfontosabb, hogy azt válasszátok, ami valóban közel áll hozzátok, a ti személyiségetekhez; illetve mérlegeljétek, hogy mi fér bele a lagzi költségvetésébe.