Fogadd meg tanácsainkat, ha elvált szülők gyermekeként házasodsz!

Elvált szülők gyermekeként az örömapa és örömanya ültetése bizony gondot okozhat az esküvőn. 

Szerencsés esetben nem örök haraggal és hangos veszekedések közepette váltak szét útjaik, meg lehet velük beszélni, mi lenne mindenki számára a legjobb megoldás. 

Azonban sok szülő a válás után sajnos nem bír megmaradni egy légtérben sem a másikkal, nemhogy közös asztalfőre üljenek.

A hagyományok szerint az esküvői asztalnál a menyasszonyon és a vőlegényen kívül az örömszülők, majd a tanuk és azok feleségei, illetve nagyobb asztalnál a testvérek kapnak helyet.

A vőlegény jobbján ül a menyasszony,

bal oldalán az örömanya, örömapa, tanú felesége és a tanú. A menyasszony jobb oldalán ül az örömapa, örömanya, a tanú és a felesége. Így a nemek váltakoznak az asztalnál.

Számos esetben a hagyományostól eltérő szerkezetű a család, így fontos, hogy még az ültetés megtervezése előtt tisztázzuk, kit ültessünk egymás mellé. Az elvált szülők gyermekeként nevelkedett ara vagy vőlegény kellemetlen helyzetbe kerülhet, hiszen számukra akár a mostohaszülő jelenléte fontosabb lehet, mint az édes szülőé vagy éppen a háta közepére sem kívánja az új élettársat, házastársat.

Döntésetek meghozatalánál elsősorban arra figyeljetek, hogy magatoknak ne okozzatok gondot, ne kelljen egész esküvő alatt azon szoronganotok, hogy ki fog a másik torkának ugrani a következő néhány órában. Ha úgy ítélitek meg, hogy nem szerencsés az édes szülőket egy asztalhoz ültetni, akkor a szokások ellenében is dönthettek. A lényeg, hogy próbáljátok meg mindenkivel előre megvívni a csatát, mondjátok el döntéseteket előre és annak okait is.

Amennyiben mindkét szülővel és azok új párjával jó a viszony, akkor ne habozzatok és ültessétek egymás mellé őket.

Persze az ilyen kényes helyzetek megoldása nem mindig egyszerű, pontosan ezért javasoljuk ceremóniamester igénybevételét a teljes esküvő időtartama alatt. Ez csak egy apró pontja a teljes eseménynek, mégis emiatt igazán kínossá, sőt akár botrányossá is válhat az esküvő.

Az asztalok elrendezése is segíthet az ültetési problémák kezelésében, választhattok többféle elrendezés közül.

körasztalos ültetés
Körasztalos
T-alakú
T-alakú

 

 

U-alakú ültetési rend az esküvőn
U-alakú
fésű elrendezésű esküvői asztal
Fésű elrendezés

 

Ugyan mindegyik forma tartalmaz egy fő asztalt, de kisebb esküvők esetén ez akár lehet csak a menyasszony és vőlegény helye is.

Ne feledjétek, a döntés a ti kezetekben van!